Piáček (KDU-ČSL): Příběh Josefa Toufara dává naději, že se na oběti 50. let nezapomene

05.08.2015 18:38

U Jihlavské Vysoké školy polytechnické (bývalého krajského soudu) najdeme památník obětem z padesátých let. 2. srpna si zde připomínáme tuto část naší historie. Přímých pamětníků tohoto teroru komunistické strany ubývá a obáváme se, že předat informace o politických procesech té doby zvlášť pro mladší generaci bude stále těžší.

Piáček (KDU-ČSL): Příběh Josefa Toufara dává naději, že se na oběti 50. let nezapomene
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Petr Piáček

Naštěstí jsme právě před pár týdny přímo na Vysočině našli další naději v tom, že tato doba nebude zapomenuta. Touto připomínkou se stal osud faráře Josefa Toufara, jehož tělo bylo konečně po 65 letech vyzdviženo z hromadného hrobu a pohřbeno v Číhošti. Uložení jeho ostatků se účastnilo přes dva tisíce lidí a řada mladých poutníků do Číhoště přišla pěšky nebo na kole z velké dálky.

Ukazuje se, že Josef Toufar dokáže oslovit i dnešní generaci. Možná o to víc, že v jeho případě nijak plánovaně nebojoval proti tehdejšímu režimu. To hlavní a jediné, co udělal, bylo, že svůj život prožil upřímně a lidsky a ani když ho bili, nezradil pravdu a svou víru. Jeho příklad ukazuje, že tehdejší režim se nemstil jen na svých „nepřátelích“, ale že zabíjel i nevinné lidi – jen proto, že se bál údajného negativního vlivu církve na kolektivizaci venkova. To je známka každého totalitního režimu. Takový systém se skrytě obává a jakéhokoliv odpůrce byť smyšleného likviduje.

Život pátera Toufara byl velmi pestrý, radostný, poctivý. Byl člověkem, který se nebál, byla s ním legrace a vždy pomohl druhým. Vše se změnilo zatčením v lednu 1950. Josef Toufar během posledního měsíce svého života prokázal obrovskou statečnost, která vycházela z jeho hluboké víry.

Nyní žijeme ve svobodné zemi a kvůli hájení pravdy se nezabíjí. Padesátá léta nám ukazují, že tomu tak vždy být nemusí. Proto si tuto dobu připomínáme, abychom už nikdy nemuseli touto zkouškou projít. Památku obětí padesátých let může nejlépe uctít tím, že si svobodu uchováme. Znát utrpení nevinných lidí z padesátých let má proto pro nás velký význam.

Petr Piáček, předseda OV KDU-ČSL Jihlava

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě