Pícl (ČSSD): Další vládní úspěch - čistá pozice ČR je nejvyšší od vstupu do EU

13.02.2016 20:19

Vláda pod vedením sociální demokracie si ihned po svém nástupu v roce 2014 jako jednu z hlavních priorit stanovila efektivní čerpání evropských peněz. Zveřejněná čísla za rok 2015 jasně ukazují na intenzivní práci této vlády, která nyní nese své ovoce.

Pícl (ČSSD): Další vládní úspěch - čistá pozice ČR je nejvyšší od vstupu do EU
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Když vláda pod vedením sociální demokracie v únoru 2014 přicházela v do úřadu, byl stav evropských fondů, po několika letém řádění pravicových vlád, v naprosto dezolátním stavu. Příjemcům dotace bylo proplaceno oproti dnešním 94,2 % (údaj k 6. 1. 2016) pouhých 55 % z celkové alokace období 2007–2013.

O tom, že je vláda v této oblasti nadmíru úspěšná, ukázaly i zveřejněné údaje o vývoji čisté pozice ČR. Jak zmiňuje i samotné ministerstvo financí za významným kladným saldem ČR vůči rozpočtu EU stál zejména výrazný nárůst čerpání prostředků ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti programového období 2007–2013.

Evropské fondy se pak také významně podílely na loňském vysokém hospodářském růstu. Čerpání prostředků z EU fondů období 2007–2013 se podle současných odhadů ministerstva financí podílelo na loňském růstu ekonomiky 0,8 p.b.

O tom, že vláda umí čerpat prostředky z EU ukazuje i další údaj a to aktuálně zveřejněný přebytek státního rozpočtu za leden 2016, kde se na nejlepším lednovém výsledku rozpočtu od vzniku ČR podílely příjmy z EU 35,6 mld. Kč za první měsíc roku 2016.

V roce 2015 ČR obdržela v případě fondů Politiky soudržnosti prostředky ve výši 157,4 mld. Kč. Příjmy ze Společné zemědělské politiky pak činily 31 mld. Kč.

Takto dobré vysvědčení však zavazuje vládu, aby nyní nepolevila. Před námi stojí nové programové období 2014–2020, které se i přes určité zpoždění v zahájení podařilo nastartovat a já věřím, že pozitivní informace z oblasti čerpání EU prostředků budou i nadále přibývat.

 obrázek

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …