Pícl (ČSSD): TOP 09 na sociálních sítích opět mate veřejnost

19.04.2015 15:39

Je tomu pár dní, co TOP 09 vyšla na sociální síti Facebook se svojí kampaní „Jak ČSSD plní svůj program?“, ve které mate veřejnost o krocích sociálně demokratické vlády. Zatím spatřily světlo světa tři zavádějící grafiky, o kterých bych se ve svém příspěvku rád zmínil.

Pícl (ČSSD): TOP 09 na sociálních sítích opět mate veřejnost
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

1) TOP 09 tvrdí, že: „Vláda slepě navyšuje platy státních zaměstnanců a snižuje výdaje na vědu a výzkum. Navrhují investovat do budoucnosti. Věda a výzkum jsou priority, na kterých nesmíme šetřit.”

TOP 09 zřejmě zapomněla, proč se proti její vládě v průběhu jejího vládnutí organizovaly statisícové demonstrace státních zaměstnanců. Rád bych tedy připomněl, že to bylo především proto, že tato strana obrala státní zaměstnance o 10 % mzdových prostředků. Sociálně demokratická vláda tedy slepě nezvyšuje platy státních zaměstnanců, jak tvrdí pravice. Tato vláda se pouze snaží vrátit lidem to, o co je pravicové vlády ožebračily a co jim slibovaly vrátit a nikdy k tomu nedošlo.

Co se týče investic do vědy a výzkumu, tak si TOP 09 zřejmě nevšimla, že tato vláda dává na vědu a výzkum daleko více, než vlády předchozí. Ano, z veřejných prostředků je rozpočtován menší objem peněz, ovšem je dorovnán a navýšen penězi, které nám nabízí Brusel. Tato vláda se tedy pro investice snaží maximálně využívat prostředků z Evropské unie, tak aby maximálně šetřila veřejné rozpočty a zbytečně je nezadlužovala. Předchozí vlády totiž prostředky z ESI-fondů využívaly minimálně a raději utrácely prostředky nás daňových poplatníků. Mimo jiné i proto může ČR přijít až o 80 mld. Kč, které mohou být nevyčerpány z programového období 2007–2013.

2) TOP 09 tvrdí, že: „Díky zvýšení minimální mzdy o 700 korun na 9200 Kč, nebudou zaměstnavatelé přijímat nové pracovníky, protože budou mít méně peněz na jejich najímání. TOP 09 navrhuje snížení odvodové zátěže pro zaměstnavatele, která je jedna z nejvyšších v Evropě.“

Ačkoliv pravice neustále tvrdí, že zvyšování minimální mzdy má vliv na nezaměstnanost v ČR, nikdy tento svůj argument nepodložila relevantní empirickou studií, či daty, která by tento pravicový nesmysl podpořila. Naopak v rámci České republiky vyšly v nedávné době 3 studie, které tento pravicový argument vyvracejí. Zvyšování minimální mzdy nemá v ČR vliv na nezaměstnanost! Ekonomové TOP 09 by si měli opravdu nejdříve doplnit vzdělání, než začnou takové hlouposti tvrdit.

Doporučil bych jim:

a)     Vliv minimální mzdy na nezaměstnanost v ČR – Pícl, M., Brhlík, I., Ondroušek, M., Černý, J., Praha: Úřad vlády České republiky, 2014. 47 s. ISBN 978-80-7440-118-3. URL: http://www.vlada.cz/assets/media-centrum/dulezite-dokumenty/VLIV-MINIMALNI-MZDY-NA-NEZAMESTNANOST-V-CR.pdf

b)     Minimální mzda v ČR a její srovnání v rámci členských států EU – Pavelka, T., Praha: Nakladatelství ČVUT, 2014. 153 s. ISBN: 978-80-86729-94-7

c)      Minimální mzda a její vliv na nezaměstnanost v ČR – Pícl, M., Richter, P., Acta oeconomica Pragensia : vědecký časopis Vysoké školy ekonomické v Praze 2001-. 2014. sv. 22, č. 6, s. 51–65. ISSN: 0572-3043. URL: http://www.vse.cz/aop/458.

TOP 09 ve svém příspěvku navíc tvrdí, že snížení odvodové zátěže zaměstnavatele pomůže v nabírání nových pracovníků. Nejenže si není TOP 09 tímto vyjádřením vědoma toho, že počet zaměstnanců se odvíjí od toho, zda existuje poptávka po výrobcích či službách daného zaměstnavatele, nikoliv od toho jaké má zaměstnavatel odvody, ale naprosto diletantsky vytrhává jednu položku z celkové množiny nákladů práce, které jsou ovšem v ČR desáté nejnižší v rámci EU. Navíc TOP 09 k tomu ještě nedospěla, ale již před několika lety VÚPSV, který mimochodem spadá pod MPSV (TOP 09 v minulosti tento resort také spravovala), vypočítal, že zásah do zdaneˇní práce má na cˇeské podniky minimální dopad. Naprˇ. prˇi snížení zdaneˇní práce o 1 % vyplacené mzdy zvýší zisk o 0,2 %, z toho v pru°myslu o 0,1 %, ve stavebnictví o 0,2 % a v komercˇních službách o 0,4 %. Na druhé straneˇ nižší zdaneˇní práce zvýší deficity verˇejných rozpocˇtu° v rˇádech mld. Kcˇ.

Doučit se o nákladech práce by se mohla mimochodem TOP 09 například v nedávno vydané vládní studii:

Náklady práce a vliv jejich výše na příliv přímých zahraničních investic do ČR – Pícl, M., Franče, V., Paulus, M., Štípek, V., Černý, J., Praha: Úřad vlády České republiky, 2014. 30 s. ISBN 978-80-7440-119-0. URL: http://www.vlada.cz/assets/media-centrum/dulezite-dokumenty/naklady-prace_aktualni.pdf

3) TOP 09 tvrdí, že: „Vláda sice navýšila penze a chce je pravidelně plně valorizovat, ovšem již neřeší stárnutí populace, což je miliardový závazek pro další vlády. TOP 09 tedy navrhuje důchodovou reformu. Kdy chce přemýšlet o tom, co bude za více než 3 roky.“

Pojďme si tedy připomenout tu slavnou důchodovou reformu TOP 09. Nejdříve tato strana vyvedla veřejné prostředky z průběžného systému do soukromých rukou a zavedla druhý III. důchodový pilíř, ačkoliv už tu jeden třetí pilíř byl. Pro jistotu jej nazvala druhým pilířem, v domnění, že zmate veřejnost a vzbudí u ní dojem jakési reformy. Co na plat, že výnosný byl jen pro ty nejbohatší a ve většině případů výnos z něj nepokryl ani inflaci. V dalším kroku poté TOP 09 zvedla DPH se slovy, že takto vybrané prostředky budou použity na dorovnání deficitu prostředků vyplácené na důchody. Jenomže snaha skončila jen u toho, že se zvedlo DPH a takto vybrané prostředky šli bůh ví kam, jen ne na výplatu důchodů.

Děkuji, ale již nechci! Jsem tedy rád, že sociálně demokratická vláda naopak tento hazard s veřejnými prostředky zastavila a snaží se řešit problém dlouhodobě a to v systému PAYG znamená myslet také na to, aby se rodily děti.

Pokud se totiž podíváme do statistik, tak zjistíme, že porodnost v ČR dlouhodobě klesá. Od roku 1990 klesl počet živě narozených dětí o necelých 19 %. Pokud tedy nebudeme prosazovat proaktivní populační politiku, žádné druhé, či třetí pilíře nás prostě nezachrání.

Jsem proto rád, že tato vláda přijala návrh zákona, kterým upravuje porodné tak, aby nárok na tuto dávku vznikl širšímu okruhu rodin s dětmi, a aby těmto rodinám mohlo být vyplaceno porodné též z titulu narození v pořadí druhého dítěte, a to ve výši 10.000 Kč. Od tohoto roku se tak rozšířil počet rodin, které získají nárok na porodné na první dítě a nově mají rodiny nárok i na porodné na druhé narozené dítě. Aby se konečně lidé nebáli, že narození potomka by finančně nezvládli a stát jim může v začátcích alespoň takto pomoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

8:04 Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke komentářům v on-line prostoru.