Pijáček (ODS): Věřím, že v evropské soutěži Kašava uspěje

10.06.2018 10:23

Kašava se uchází o významnou evropskou cenu. 13. června přivítá hodnotitelskou komisi.

Pijáček (ODS): Věřím, že v evropské soutěži Kašava uspěje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stín ODS

Celkem 23 vesnic z 9 různých států soupeří o letošní Evropskou cenu obnovy vesnice. Je mezi nimi i obec Kašava ze Zlínského kraje, která byla do soutěže nominována na základě výhry v celostátním kole Vesnice roku 2016. Mezinárodní porota zahájila v polovině dubna vícestupňový proces hodnocení. Celkem pět hodnotitelských komisí během května a června absolvuje prohlídku všech zúčastněných obcí. Do Kašavy jedna z nich zavítá ve středu 13. června.

„Pro tříčlennou hodnotitelskou komisi jsme připravili nabitý a pestrý pětihodinový program. Její členy seznámíme s našimi aktuálními projekty a rozvojovými dokumenty, ukážeme jim základní a mateřskou školu, knihovnu, kostel, hasičskou zbrojnici či statek U Sluštíků, představíme naučnou stezku a křížovou cestu, přiblížíme činnost místních zemědělců a řemeslníků. Připraveny pro ně máme také ukázky lidové veselice nebo ochutnávky z našeho řeznictví či cukrárny," informoval starosta Kašavy Josef Jarcovják. Návštěva komise v obci bude probíhat v době od 10 do 15 hodin.

„Zástupci našeho kraje se v celostátním kole soutěže Vesnice roku v posledních letech pravidelně umisťují na nejvyšších příčkách. Jsem přesvědčen o tom, že mají co nabídnout i v mezinárodním měřítku. Proto pevně věřím, že se v evropské soutěži Kašavě podaří zúročit svůj potenciál," uvedl radní Zlínského kraje Jan Pijáček.

Výsledky soutěže budou známy na konci června, udílení cen se uskuteční 21. září v rakouském Flieβu. Vedle trofeje a plakety čeká nejúspěšnější účastníky také zapsání do elektronických „roadmap", na nichž lze na virtuálních mapách jedním klikem myší vyhledat nejlepší místa obnovy vesnice v celé Evropě.

Pořadatelem soutěže, která je od roku 1990 vyhlašována ve dvouletém cyklu, je Evropská pracovní společnost pro rozvoj venkova a obnovu vesnice ARGE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…