Pilc (Svobodní): Má kraj zachránit lokálku XY?

01.10.2020 17:10

Zastánci záchrany tratě tvrdí, že o tuto trať mají zájem nákladní dopravci i provozovatel víkendové a sváteční turistické dopravy.

Pilc (Svobodní): Má kraj zachránit lokálku XY?
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Pokud o tuto trať mají zájem nákladní dopravci a pokud má nějaký dopravce zájem o víkendové a sváteční turistické jízdy na vlastní obchodní riziko, potom snad není důvod pro rušení trati a lze hledat cesty pro její udržení.

Kraje svými aktivitami nesmí deformovat tržní prostředí. Kraje by např. neměly provozovat nebo financovat ani nemocnice, ani autobusy, ani vlaky. Tzv. dopravní obslužnost by měla být ponechána volné soutěži konkurujících si dopravců.

Anketa

Chcete Miroslavu Němcovou v Senátu?

6%
94%
hlasovalo: 31544 lidí

Zatím se nám něco takového asi nepodaří prosadit, protože tento názor tvoří jen malou menšinu. Ale pokud si kraj například objednává spoje, cestou k efektivitě by mohlo být například to, že by kraj místo objednání a zaplacení spoje doplácel příspěvek na jízdenku. Kraj by si neobjednával počet spojů, počet kilometrů. Dopravci by si mohli upravit počet spojů, aby optimalizovali obsazenost (poměr nákladů a výnosů) a často místo cestujících nevozili jen vzduch, jak se to často děje v současné době. Mohlo by to umožnit snižovat podíl dotací a tím by se omezilo plýtvání penězi daňových poplatníků a o něco méně by se pokřivovalo tržní prostředí.

Nebudeme mít prosperitu a růst bohatství, když budeme dotovat věci, které se nevyplatí. Že se něco nevyplatí, znamená, že výstup nějakého podnikání má menší hodnotu než vstup. Znamená to, že si výsledného efektu (produktu) lidé cení méně, než hodnotu vstupů, hodnotu zdrojů, které byly do příslušné činnosti vloženy. Žijeme ve světě omezených, vzácných zdrojů. Dotovat věci, které se nevyplatí, znamená chudnout.

Pokud někdo tvrdí, že bez politického centrálního řízení „by to nemohlo fungovat“, znamená to v podstatě přesvědčení, že centrální politické řízení je lepší než decentralizovaný svobodný trh. Znamenalo by to přesvědčení, že socialismus je lepší a lépe fungující než kapitalismus. Opravdu si to někdo myslí, že se budeme mít lépe v socialismu?

(vyšlo na blogu iDnes.cz; převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu Jindřich Pilc

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

9:02 Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

„Vážení občané, zlevňuje se,“ oddechl si premiér Petr Fiala poté, co si ve Strakově akademii otevřel…