Piráti: Babiš nezvládá řídit státní firmy, nechává je porušovat zákon o informacích

29.07.2015 8:23

Piráti upozorňují na skutečnost, že státní firmy pod vedením Andreje Babiše vůbec nevyřizují žádosti o informace, ačkoliv tuto jejich povinnost už před 6 lety deklaroval Nejvyšší správní soud v rozsudku se státní firmou ČEZ.

Piráti: Babiš nezvládá řídit státní firmy, nechává je porušovat zákon o informacích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Kongresové centrum Praha, kde Ministerstvo financí nedávno koupilo většinový podíl od hl. m. Prahy, ani ministerstvem ovládaný ČEZ se necítí, že by měly povinnost říkat lidem informace o své činnosti, o které podle zákona požádají.

Praha drží 45 % podíl v Kongresovém centru, ale většinový podíl 55 % drží Ministerstvo financí v čele s Andrejem Babišem. Firma musí dodržovat zákon o přístupu k informacím, ale ve skutečnosti neposkytuje informace ani občanům ani nám zastupitelům hl. m. Prahy. Primátorka Krnáčová to odmítá řešit a odkazuje nás na to, ať se s Kongresovým centrem soudíme, ačkoliv spolu s Babišem obsazují představenstvo Kongresového centra.

„Požádal jsme ministra financí Andreje Babiše, aby okamžitě zjednal v řízených firmách nápravu, protože sám od sebe to dosud neudělal. Mrzí nás, že si ministr financí Babiš nedovede udělat ve firmách pořádek. Pokud bude Babiš krýt porušování zákona o informacích, budeme proti firmám podávat žaloby a následně požadovat po Babišovi, aby uhradil vzniklou škodu,“ uvedl pražský zastupitel Jakub Michálek, kterému vadí, že mu ČEZ odmítl dát informace o tom, na jakých systémech běží informatika ČEZu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): „Demokracie“ je v případě von der Leyenové jen eufemismem pro cenzuru

14:02 David (SPD): „Demokracie“ je v případě von der Leyenové jen eufemismem pro cenzuru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke „kandidatuře" Ursuly von der Leyenové na post před…