Piráti: Je ostuda, že úprava legislativy související se studií EIA jde zcela mimo veřejnou diskuzi

05.04.2014 20:47

Stanovisko k plánovanému omezení práv občanů a jejich iniciativ v rámci novelizace legislativy související s procesem EIA.

Piráti: Je ostuda, že úprava legislativy související se studií EIA jde zcela mimo veřejnou diskuzi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) ohlásilo záměr novelizovat legislativu související se studií EIA, která se zabývá hodnocením vlivu plánovaného projektu na životní prostředí. Podle nového záměru by měly být ze správního řízení o projektech s významnými dopady na životní prostředí vyloučeny všechny nestátní organizace, které nesplňují specifické podmínky.

Pirátská strana chápe právo jednotlivce zapojit se do dění ve svém okolí jako jednu z podmínek fungující občanské společnosti. Chystaný záměr podstatným způsobem takové přirozené právo omezí, a otevře cestu investicím, které nejen že nejsou ve veřejném zájmu, ale často jdou přímo proti němu.

„Pirátská strana proto zásadně nesouhlasí nejen s plánovanými úpravami legislativy, ale také se způsobem jakým MŽP tuto novelu připravuje. Vzhledem k tomu, že jde o velmi citlivou záležitost, která se dotýká práv všech občanů a jejich iniciativ, je ostudou, že úprava těchto pravidel jde zcela mimo veřejnou diskuzi a naprosto tak ignoruje ty, kterých se to nejvíce dotýká.“ řekl Jan Nezhyba, garant programového bodu Životní prostředí.

Jsme přesvědčeni, že takový postup je motivován snahou o praktické vyloučení účasti veřejnosti v procesu rozhodování státní správy, včetně odborného připomínkování záměrů, které mohou do budoucna výrazně ovlivňovat životní prostředí a zdraví obyvatel. Jde o krok, jehož prostředkem je odebírání práv občanům a koncentrace pravomocí ve rukou úřadů, což je nejen zjevné porušení Ahurské úmluvy, ale také v rozporu s principy subsidiarity, ke kterému Česká republika prostřednictvím Lisabonské smlouvy naoko hlásí.

Dle našeho názoru jde o vytváření ještě většího prostoru pro korupci a uplatňování soukromých zájmů investorů, bez možnosti řádné kontroly a uplatnění relevantních námitek veřejnosti. Přitom k posunu za lepším průběhem řízení by postačilo zefektivnění práce soudů, které samy odsouvají rozhodnutí do nedohledna, nebo naopak rozhodnou o nesprávnosti postupu v řízení až v době, kdy je předmětný záměr již dávno po realizaci.

Záměr nového vedení MŽP tak zcela zapadá do trendu další likvidace nepohodlného neziskového sektoru, centralizace veřejné moci, potažmo narušování celé občanské společnosti, což jsou atributy, kterými se současné vlády poslední dekády neliší jedna od druhé, zcela napříč politickým spektrem.

Pirátská strana považuje naopak aktivní občanskou společnost za jeden ze svých nejvyšších cílů. Podporu angažovanosti občanů a jejich iniciativ chápeme jako velmi efektivní nástroj pro vytvoření protiváhy vůči státní správě ovládané soukromými zájmy investorů.

Neoddiskutovatelný přínos těchto iniciativ a aktivních občanů je viditelný v mnoha případech aktivní ochrany životního prostředí, enviromentálního vzdělávání a obhajoby zájmů občanů právě tam, kde v nich citelně zaostává státní správa a běžní občané se ztrácí v kolotoči paragrafů správního řádu a dalších normativů. Fungující občanská společnost vyžaduje informovaného člověka, který má také možnost rozhodovat, jak bude jeho okolí vypadat, což je v rozporu s nastoleným trendem odebírání informací a odebírání práv ve všech významných oblastech našeho života.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

9:02 Štěpánek (Trikolora): Normální vláda by Koudelku už dávno odvolala

Kdybychom žili v normální zemi a měli normální vládu, vláda by ředitele Bezpečnostní informační služ…