Piráti: Pane ministře, zveřejněte instrukci pro hlasování ČR o návrhu směrnice k autorskému právu

28.02.2019 18:32

Předseda Pirátů Ivan Bartoš a pirátský poslanec Mikuláš Peksa dnes zaslali otevřený dopis ministrovi kultury Antonínu Staňkovi. Žádají o zveřejnění instrukce vydané do Bruselu k hlasování ČR pro přijetí návrhu směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu. Piráti chtějí vysvětlení, proč ke zveřejnění nedošlo a jak byly vypořádány výtky Sněmovny a dalších orgánů k návrhu směrnice.

Piráti: Pane ministře, zveřejněte instrukci pro hlasování ČR o návrhu směrnice k autorskému právu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

„Byl jsem postojem ministerstva kultury upřímně zklamán. Zatímco na podzim se stavělo k jednotlivým částem směrnice negativně a doporučení a instrukce byly převážně proti, když došlo na hlasování, ministerstvo najednou otočilo. Máme bezpochyby nárok alespoň vědět, z jakého důvodu k tomu došlo. Jsme totiž přesvědčeni, že směrnice výrazně poškodí svobodu internetu,” uvedl Mikuláš Peksa, místopředseda Výboru pro evropské záležitosti.

Celé znění otevřeného dopisu:

Vážený pane ministře,

minulou středu Vaše ministerstvo vydalo do Bruselu pokyn hlasovat PRO kontroverzní návrh směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu. Osobně věříme, že tato legislativa může významně poškodit svobodu Internetu, poškodit hospodářskou soutěž na digitálním trhu ve prospěch zahraničních technologických gigantů a značně poškodit zájmy jak Česka, tak omezit služby pro naše občany.

S tímto názorem nejsme nijak osamoceni. V posledních letech se negativně k směrnici vyjádřil i senátní Výbor pro záležitosti Evropské unie (31. ledna 2017), i poslanecký Výbor pro evropské záležitosti (3. listopadu 2016) a dokonce i rámcová pozice Ministerstva kultury uvádí celou řadu výtek (26.října 2018). Nakolik je nám známo, současný text směrnice nereaguje na žádnou z těchto výtek.

Dvacátého prvního února se tak poslanec Mikuláš Peksa obrátil na příslušné úředníky ministerstva se žádostí o text instrukce, která byla do Bruselu odeslána. Jeho požadavku nebylo vyhověno. A protože záležitost nesnese odkladu a standardní doba pro interpelaci by byla příliš dlouhá ve vztahu k vyjednávání, žádáme Vás tímto o zveřejnění instrukce a vysvětlení, proč zveřejněna nebyla a jak byly jednotlivé výtky jak ministerstva, tak demokraticky volených orgánů, vypořádány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…