Piráti: Svoji neschopnost řešit konkrétní problémy svaluje ministr Chovanec na svobodný Internet

09.01.2016 9:16

Pirátská strana staví svou politiku na dvou základních pilířích: právu člověka na informace a na stejně důležitém právu na soukromí. Oba dva pilíře se v posledním týdnu v mediálním prostředí zakývaly.

Piráti: Svoji neschopnost řešit konkrétní problémy svaluje ministr Chovanec na svobodný Internet
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Piráti již ve svém stanovisku ke zcizení informací ze soukromého emailového účtu premiéra Sobotky poukázali nejen na problém samotného průniku, ale i na nezodpovědné nakládání s účty a informacemi v nich sdělovanými.

Reakce ministra Chovance z 8. ledna v rozhovoru pro Lidové noviny pak celou věc staví zcela na hlavu. Neřeší pochybení premiéra Sobotky a namísto konkrétních kroků, směřujících ke zvýšení informovanosti premiéra o zabezpečení, ministr Chovanec volá po zrušení anonymity uživatelů sítě a praktickém zavedení cenzury formou mazání obsahu, který označuje za ilegální.

V případě kauzy Bohuslava Sobotky je situace o to horší, že pan Chovanec, který reagoval potřebou deanonymizace uživatelů Internetu a návrhem mazání ilegálního obsahu (stále předpokládáme, že pan ministr ví, že určit ilegální obsah nemůže být v kompetenci nějakého úředníka), zakrývá vlastní deficit aktivity ve velmi konkrétním případě. Server White Media, který údajně Sobotkovi účet zrekvíroval, má v rovině veřejného přihlášení se k podobným aktivitám za sebou takových akcí celou řadu. Trestních oznámení nejen za zcizování identit, ale i za vytváření seznamů osob určených k odstranění apod., padlo za roky působnosti tohoto webu několik.

„Nechápeme tedy, proč ministr řeší problém jako problém Internetu a neřeší konkrétní problém dlouhodobě. Orgány činné v trestním řízení na toto totiž mají zcela legální prostředky a nemusí tak s vaničkou vylévat i dítě, což je v tomto případě bohužel většina internetově aktivní populace,“ hodnotí poselství ministra Ivan Bartoš z mediálního odboru Pirátů.

„Policie samozřejmě má schopnosti a možnosti, jak anonymní pachatele dopadnout (viz případy vyhrůžek bombami apod.), pokud to je pro ni priorita. Je otázkou, proč zrovna v této kauze je tak laxní. A proč její efektivitu, která je jindy vyzdvihována, ministr Chovanec zlehčuje. Očekáváme, že ministr vnitra místo návrhů, které spadají do agendy nedemokratických států, přijde v brzké době s podrobným vysvětlením, jak policie postupovala při šetření trestné činnosti webu White Media a z jakých důvodů zatím nejsou známy žádné výsledky, které by mohly vést k dopadení pachatelů,“ komentuje neuspokojivé argumenty předseda Pirátů Lukáš Černohorský.

„Nebo si máme opravdu myslet, že ministr Chovanec jen využívá příležitosti a hledá záminky k okleštění svobody Internetu? Případ, na kterém se rozhodl hrozící nebezpečí ilustrovat, tomu téměř nasvědčuje," uzavírá Lukáš Černohorský.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…