Piráti: Transparence podle Krnáčové. Zakázky nebudou schvalovat politici, ale úředníci

10.10.2016 22:11

Zakázky s hodnotnou nižší než 20 milionů Kč budou zadávat úředníci bez odpovědnosti politiků a kontroly veřejnosti. I to stojí v nových pravidlech pro zadávání veřejné zakázek v Praze, které vypracovala ředitelka Magistrátu a které budou na svém úterním jednání schvalovat pražští radní.

Piráti: Transparence podle Krnáčové. Zakázky nebudou schvalovat politici, ale úředníci
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

V současnosti schvaluje Rada všechny zakázky nad 500 000 Kč. Nově ale mají být zakázky s hodnotnou pod 20 milionů Kč v gesci jednotlivých odborů Magistrátu s tím, že zakázky nad 2 miliony musejí být projednány s ředitelkou Magistrátu a s příslušným radním. „Rada tak jde z extrému do extrému. Dosavadní limit byl i dle našeho názoru nízký a radní tak byli zahlcováni velkým počtem malých zakázek. Nyní by ale měli ztratit jak politickou, tak i trestní odpovědnost za podstatnou část veřejných zakázek soutěžených městem. Nemluvě o tom, že o těchto zakázkách nebudou ani politici, ani veřejnost vědět dopředu a přestane tak existovat možnost problematické soutěže zastavit před jejich vypsáním,“ shrnuje kritiku Pirátů zastupitel Adam Zábranský.

„Podle nás by bylo nejlepší zvýšit limity pro zadávání zakázek úředníky podle hranic pro zakázku malého rozsahu - tedy do 2 milionů Kč u dodávek a služeb a 6 milionů Kč u stavebních zakázek,“ dodává předseda zastupitelského klubu Pirátů Jakub Michálek. Ten se s tímto návrhem již v květnu 2016 obrátil na primátorku Adrianu Krnáčovou. „Aktuálně navržená pravidla pro veřejné zakázky jsou méně transparentní než za éry Pavla Béma,“ uzavírá. 

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…