Piráti: Útoky na naše systémy bereme jako výzvu ke zlepšování digitalizace demokracie

04.04.2016 14:05

FOTO Shrnutí víkendového Celostátního fóra v Olomouci v oficiální zprávě Pirátů:

Piráti: Útoky na naše systémy bereme jako výzvu ke zlepšování digitalizace demokracie
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Piráty opět povede Ivan Bartoš. Po téměř dvou letech střídá Ostraváka Lukáše Černohorského. Rozhodlo o tom 2. dubna 2016 Celostátní fórum, nejvyšší orgán České pirátské strany, skládající se ze všech jejích členů, které se sešlo v Olomouci. Kromě Bartoše, bývalého předsedy a dosavadního šéfa mediálního odboru strany, kandidoval na nejvyšší post ve straně také Petr Bajgar z Pardubického krajského sdružení, nominovaný skupinou členů. Odpoledne si pak Piráti zvolili další čtyři členy svého kolektivního vedení – republikového předsednictva. I přes narušení internetové volby útokem na hlasovací systém, které části členů zkomplikovalo hlasování, zvítězil Bartoš. Následovala volba na post místopředsedů.

Oba kandidáti na předsedu Pirátů představili svoji vizi rozvoje a vedení strany. Mluvilo se například i o tom, jak oslovovat občany bez nákladných billboardů a reklamních ploch. Ivan Bartoš získal podporu nadpoloviční většiny hlasujících už v prvním kole. Celkem získal 126 ze 148 hlasů. Pro Petra Bajgara se vyjádřilo 32 voličů. Druhé kolo volby se proto nekonalo.

„Shodli jsme se na tom, že Piráti mají dobré základy a politicky i osobnostně po sedmi letech činnosti dozráváme a rosteme. Není třeba určovat nějaký nový budoucí směr, protože jsme v našem snažení konstantní a stále se rozvíjíme. O tom svědčí i stále lepší výsledky v každých dalších volbách, kterých se účastníme. Důležité je pro nás pracovat se sebereflexí, protože i my děláme chyby a musíme se z nich učit, abychom nespadli k dogmatismu jako řada jiných stran, přesvědčených o své jediné absolutní pravdě. Nejlepším důkazem naší opravdovosti je naše reálná práce v zastupitelstvech, mimo poslaneckou sněmovnu a konkrétní aktivity. To nám jde dobře a na tuto činnost je třeba se nyní soustředit a výrazně lépe o ní informovat. To je naše reklama a naše permanentní volební kampaň,“ shrnul podstatu své kandidátské řeči Bartoš.

V rámci fóra byli voleni také místopředsedové. Kandidovali Jakub Nepejchal, Vojtěch Pikal, Barbora Přibylová Kočková, Roman Kučera, Martin Šmída, Ivo Vašíček, Silvestr Buček, Václav Fořtík, František Navrkal a Petr Bajgar. V dvoukolovém hlasování obhájili svůj post Vojtěch Pikal a Ivo Vašíček, doplní je Václav Fořtík, jeden ze zakládajících členů Pirátské strany, dlouhodobě aktivní ve vedení organizace Mensa, a Ing. et Ing. Martin Šmída, specialista na recyklaci odpadů a kompostování, dosavadní předseda Olomouckého kraje. Volbě předcházela debata s kandidáty na téma zkvalitnění komunikace napříč stranou, stranické podpory stávajících pirátských zvolených zastupitelů na radnicích i nadcházející krajské volby, v nichž Piráti kandidují na území celé republiky.

„Je škoda, že se do předsednictva neprobojovaly dvě ženské kandidátky. Markéta Gregorová odstoupila před samotnou vobou a Bára Přibylová Kočková se nedostala do druhého kola. V předchozích předsednictvech byly pirátky vždy zastoupeny a jejich angažmá bylo velice přínosné. Pokusíme se tuto absenci ženského elementu v nejvyšším vedení vyrovnat proaktivní komunikací a zapojením pirátek do práce samotného předsednictva. Podotýkám, že veškerá jednání Pirátů jsou otevřena všem, nikoli pouze členům nebo lidem do funkcí zvolených.“ uvedl Bartoš.

„Mrzí mne, že v průběhu hlasování došlo k vnějším útokům na naše stranické systémy. Doufám, že i přes značné zdržení to mezi členy nedělalo zlou krev. Pro nás je to výzva k dalšímu zlepšování zabezpečení digitalizace demokracie.“ komentuje problémy s hlasováním vedoucí technického odboru Stanislav Štipl, který situaci na místě se svým týmem řešil.

Dalším bodem oficiálního programu byla výroční zpráva, kterou přednesl odstupující předseda Lukáš Černohorský. Prezentoval v ní jak finanční stránku fungování strany, tak změny v členských základnách jednotlivých krajů. Na organizační záležitosti pak večer navázala už méně formální akce „Vyosení“ v Brodku u Přerova v rámci Festivalu svobodné hudby. Vystoupily zde skupiny nezatížené licencemi s autorskými svazy. Jejím pořadatelem byl nově zvolený místopředseda Pirátů Martin Šmída z hostitelského kraje.

Nedělní program pokračoval opět v Olomouci, a to formou pracovních skupin zaměřených na témata spojená s politikou či fungováním strany.

Nové předsednictvo České pirátské strany:

Předseda

 Ivan Bartoš - Praha, https://www.pirati.cz/lide/ivan_bartos

Místopředsedové

Vojtěch Pikal - Olomoucký kraj, https://www.pirati.cz/lide/vojtech_pikal

Martin Šmída - Olomoucký kraj, https://www.pirati.cz/lide/martin_smida

Václav Fořtík - Praha, https://www.pirati.cz/lide/vaclav_fortik

Ivo Vašíček - Jihomoravský kraj, https://www.pirati.cz/lide/ivo_vasicek 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…