Slavný vlasatý předseda Pirátů Bartoš je zpátky. Zvolili jej hned v prvním kole

02.04.2016 15:28

Česká pirátská strana opět zvolila svým předsedou Ivana Bartoše, který již stál v čele Pirátů v letech 2009 až 2014. Rozhodli o tom delegáti dnešního celostátního fóra strany, které se konalo v Olomouci, a členové, jež hlasovali na internetu. Bartoš porazil už v prvním kole jediného protikandidáta Petra Bajgara. Končící předseda Lukáš Černohorský funkci neobhajoval.

Slavný vlasatý předseda Pirátů Bartoš je zpátky. Zvolili jej hned v prvním kole
Foto: Archiv Ivana Bartoše
Popisek: Ivan Bartoš

Šestatřicetiletý Bartoš je členem Pirátů od založení strany. Po volbách do Evropského parlamentu v roce 2014, kdy Piráti těsně nedosáhli na pětiprocentní hranici nutnou pro zvolení, na post předsedy rezignoval. Ve straně působil jako řadový člen, pak člen republikového výboru a jako vedoucí mediálního odboru.

„Jsme ve volbách kontinuálně úspěšnější a úspěšnější, naši lidé fungují v zastupitelstvech, teď jsme v odhadech (v průzkumu agentury ppm factum) vystřelili na 4,8 procenta. Při mém relativním odpočinku v roli vedoucího mediálního odboru jsem načerpal zase síly. Myslím, že jsem tahoun, který může v krajských i v následných parlamentních volbách výrazně straně pomoct,“ řekl ČTK Bartoš, jenž byl zvolen na dva roky.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

V kandidátském projevu řekl, že Piráti jsou stranou inovativních lidí, kteří zkoušejí hledat nové cesty. „To je to, co nás odlišuje od ostatních,“ uvedl. V nadcházejících krajských volbách se jím vedená strana zaměří na prezentaci osobností a témat, které podle Bartoše Piráti mají, ale nedaří se jim dosud o nich dostatečně informovat veřejnost.

Česká pirátská strana vznikla v roce 2009 po vzoru zahraničních pirátských stran

Piráti se chystají v podzimních krajských volbách kandidovat ve všech krajích. Za úspěch by Bartoš považoval zisk zastupitelů aspoň ve čtyřech krajích. Někde budou kandidovat samostatně, v některých krajích se spojí s jinými stranami či seskupeními. Například ve Zlínském kraji utvořili společnou kandidátku se Stranou zelených. Do senátních voleb podle Bartoše Piráti vyjednávají podporu čtyř či pěti osobností.

Česká pirátská strana vznikla v roce 2009 po vzoru zahraničních pirátských stran. Nyní má 436 členů. V zastupitelstvu hlavního města Pirátům po volbách v roce 2014 připadla čtyři ze 65 křesel. Na radnicích mají 29 zástupců, v Mariánských Lázních získali post starosty. Do senátu se dostal společný kandidát Pirátů, zelených a lidovců Libor Michálek. Strana podpořila i další dva senátory. V posledních sněmovních volbách získala 2,66 procenta hlasů, v evropských volbách 4,78 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…