Piráti představují kandidáty do Senátu

23.09.2016 21:19

Vedle krajských voleb se v třetině volebních obvodů konají i volby senátní, jejichž první kolo proběhne 7. a 8. října, druhé kolo následující víkend 15. a 16. října. Do voleb jde s podporou Pirátů osm různých kandidátů napříč republikou.

Piráti představují kandidáty do Senátu
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Lukáš Černohorský, bývalý předseda Pirátů, navíc podal kandidaturu s cílem zpochybnit věkovou hranici pro senátní volby. Mezi kandidáty s podporou Pirátů najdeme aktivistku zaměřenou na zapojování veřejnosti do rozhodování, vedoucího Českého horologického spolku, který propojuje svoji vášeň pro informatiku se zájmem o staré hodiny, nebo zakladatele sdružení Podnikáme bez korupce.

Pirátští kandidáti

Nový Jičín: Jiří Demel (59), podnikatel v oblasti informačních technologií, Piráti

Dlouholetý předseda pirátského krajského sdružení žije v Příboru. Brzy po vystudování začal podnikat v různých oblastech a následně zamířil do rychle se rozvíjejících informačních technologií. V Moravskoslezském kraji se věnuje aktivitám spojeným se záchranou zničené přírody. Se spolupráci s pirátským předsednictvem kraje sjednotil aktivity občanských sdružení vystupujících proti další devastaci krajiny těžbou uhlí. Toto úsilí přineslo podepsaní smlouvy České asociace proti těžbě uhlí. Jiří Demel podpořil i aktivity týkající se průmyslové zóny v Mošnově. Senát vnímá jako jediný orgán, který může v současnosti omezit vydávání nadbytečné a nekvalitní legislativy. Vymezuje se proti normám omezujícím naše svobody přijímané ve jménu falešného pocitu bezpečí.

Ostrava-město: Jan Becher (40), knihkupec a aktivista v oblasti kultury, nestraník nominovaný Piráty

Po letech cestování po Evropě, práci v nakladatelství či v manažerské funkci v Domu knihy založil své vlastní knihkupectví ve Frýdku-Místku. Kultuře se aktivně věnuje celý život, organizuje debaty s umělci, výstavy, přednášky nebo řezbářský festival. Nyní se angažuje v záchraně ostravské architektonické památky známé jako Ostravica-Textilia, ve Frýdku-Místku se zase s občany snaží vybojovat obchvat města. Jeho největší zkušeností s politikou bylo čtyřleté působení v zastupitelstvu za hnutí Ostravak, z kterého však v roce 2014 po řadě zklamání vystoupil. V Senátu chce prosazovat hlavně větší otevřenost našeho demokratického systému a slušnost v politice. Nesouhlasí s trendem posilování role státu na úkor občanských svobod.

Tábor: Petr Král (67), Tábor, IT specialista, nestraník nominovaný Piráty

Petra Krále celý život provázejí dvě vášně - informační technologie a staré hodiny. To první vystudoval na elektrofakultě v Brně. V Soběslavi zastával funkci vedoucího výpočetního střediska, nakonec se ale dal na dráhu soukromého podnikání. V Soběslavi s kolegou jako první zaváděl Internet a tvořit weby, například pro hrady a zámky, čemuž se věnuje i po odchodu do důchodu. Zde se první vášeň protíná s druhou, založil totiž web Pražského orloje. Vede Český horologický spolek, který sdružuje lidi bádající v historii orlojů, sběratele a znalce starých hodin. Jeho úsilí nakonec vedlo ke vzniku Věžního muzejíčka s hodinářskou a zvonařskou expozicí v Soběslavi. V Senátu by rád prosazoval opatření vedoucí k transparentnosti, svobodě informací, kvalitním veřejným službám, využívání nových technologií a zapojení občanů do rozhodování. Podporuje princip zveřejňování smluv, svobodný software i e-government. Staví se proti omezování občanských svobod a kumulaci politických funkcí, proti druhému vytvořil i petici.

Týn nad Vltavou:  Tomáš Novák (48), IT administrátor, nestraník nominovaný Piráty

Vzhledem k neshodám s komunistickým režimem, které měla jeho rodina, odmaturoval v oboru elektrotechnika až po revoluci v Hluboké nad Vltavou. Živí se jako IT administrátor a s manželkou a dvěma syny žije v Týně nad Vltavou. Do politiky ho přivedla nespokojenost se současným stavem. Vadí mu zejména přezíravost a arogance státu a jeho institucí. Politiku chce přiblížit obyčejným lidem, proto se podílí třeba na dvou peticích a aktivně prosazuje referendum ohledně průmyslové zóny v Týně nad Vltavou. Chce, aby se politika a zákon staly srozumitelnými světy pro všechny obyvatele, ne džunglí právní hantýrky.

Frýdek-Místek: Lukáš Černohorský (31), test engineer, Piráti

Vystudoval ostravskou Vysokou školu báňskou v oboru řidicí a měřicí technika, nadále pokračuje v doktorském studiu technické kybernetiky. Dva roky se věnoval zaměstnání IT analytika, nyní pracuje jako test engineer. Zastává funkci mluvčího petičního výboru, jenž se v Ostravě snaží prosadit zachování tří historických budov známých jako Ostravica-Textilia. Mezi lety 2014 a 2016 vedl Českou pirátskou stranu jako její předseda. Volný čas rád tráví s elektronikou a operačními systémy nebo třeba společenským tancem. Moravskoslezskému kraji by přál přerod z průmyslového kraje na kraj technologický. Kandidaturu Černohorského zamítl soud, jelikož v Česku je věková hranice pro vstup do Senátu nesmyslně vysoká - 40 let. V žebříčku 200 zemí světa Česká republika patří k desítce zemí s nejvyšší věkovou hranicí senátorů - spolu s Gabonem, Jordánskem nebo Kambodžou. Piráti kvůli přemrštěné věkové hranici podávají stížnost k Ústavnímu soudu. Cílem stížnosti je poukázat na fakt, že Senát plný politických vysloužilců není schopen reagovat na problémy moderní doby.

Kandidáti s podporou Pirátů

Beroun: Jan Holásek (43), právník, nestraník podporovaný Piráty, Zelenými a KDU-ČSL

Žije v Dobřichovicích, kde nedávno rozjel projekt bezplatné právní poradny pro občany a obce. Před patnácti lety založil jednu z největších advokátních kanceláří u nás. Z té ale před dvěma lety odešel a nyní se právním poradenstvím snaží pomoci těm, kteří jej potřebují, ale je pro ně nedostupné. Podporuje rozvojové a kreativní projekty nebo péči o životní prostředí. Právě právníků je v Senátu žalostně málo - mezi 81 senátory jich sedí pouze 5. Právníci jsou přitom odborníci v oboru legislativy a jsou při projednávání a přijímání kvalitních zákonů velmi důležití. Proto Jan Holásek kandiduje a jak říká jeho volební slogan, chce dělat věci (s)právně. Dříve se věnoval vrcholovému sportu, nyní rád tráví svůj volný čas jako vodák, cyklista nebo běžec, zajímá se také o architekturu a divadlo.

Praha 10: Renata Chmelová (45), zastupitelka a aktivistka v oblasti územního plánování, koalice Vlasta (LES, KDU-ČSL, s podporou Pirátů)

Zastupitelka na Praze 10 zasahuje do veřejného dění už téměř 10 let. Zaměřuje se hlavně na územní plánování a zapojování veřejnosti do rozhodování. To potvrzují občanské iniciativy, které spoluzaložila a které dosud koordinuje. V rámci té první - Koalice Trojmezí - se zasazuje proti zástavbě parku Hostivař-Záběhlice, v iniciativě Společně pro desítku se jí zase podařilo spojit 15 spolků z Prahy 10 a zapojit tak občany do hlasování. Následně pomohla prosadit pilotní participační projekt „Stop miliardové radnici“, kdy se díky hlasování občanů zabránilo stavbě nového předraženého sídla městské části. Věnuje se také ekologii. Pracuje v ekologické organizaci ARNIKA jako vedoucí projektu a specialistka na zapojování veřejnosti do územního plánování. Ze Senátu bude moci snadněji upozorňovat na problémy celé Prahy. Nechce sedět v kanceláři na Malé Straně, je odhodlaná naslouchat občanům, zaznamenávat jejich podněty a hledat pro ně vhodná řešení.

Praha 11: Ladislav Kos (58), podnikatel v oblasti chemie, bývalý místostarosta Prahy 11, Hnutí pro Prahu 11 s podporou Pirátů, Zelených, KDU-ČSL

Vystudovaný chemik v roce 2011 spoluzaložil Hnutí pro Prahu 11, jehož hlavními cíli bylo otevření radnice, efektivní nakládání s veřejnými prostředky a zabránění zástavbě Prahy 11 bytovými a kancelářskými komplexy. Zastupitelem v Praze 11 se stal už rok nato a díky podaným majetkovým trestním oznámením se podílel na obvinění 40 bývalých zkorumpovaných zastupitelů včetně starosty Mlejnského. Od roku 2014 se stal místostarostou pro oblast financí. Jeho koaličním partnerům ale začala vadit přísná rozpočtová disciplína a postupně vyjadřovali nechuť i k vypovídání pro městskou část nevýhodných smluv. Nakonec se spojili s bývalým starostou a s komunisty a Ladislava Kose letos na jaře odvolali. V Senátu by se chtěl zasadit o větší vymahatelnost práva, a to pro všechny. Právo je podle něj pro většinu občanů nesrozumitelné a spravedlnost je navíc dostupnější pro bohaté. Chce dotáhnout zákony navrhované iniciativou Rekonstrukce státu. Je zapřísáhlým nepřítelem daňových rájů a TTIP, zajímají ho enviromentální témata.

Ústí nad Labem: Martin Hausenblas (42), podnikatel a bývalý náměstek primátora, JsmePRO! s podporou Pirátů a Zelených

Narodil se v Děčíně, ale celý život působí v Ústí nad Labem, kde zastává funkci zastupitele za hnutí PRO Ústí. Spoluzaložil firmu s průmyslovým textilem ADLER, která vyrábí ekologicky a zcela bez odpadů. Pokouší se vrátit poctivost do podnikání například prostřednictvím sdružení Podnikáme bez korupce, které založil a dodnes mu předsedá. S Ústeckou komunitní nadací spoluzaložil Stipendijní fond Renesance, který podporuje studenty z ústeckého kraje vyjíždějící na zahraniční univerzity, čímž se snaží mimo jiné zabránit odlivu mladých talentovaných lidí z regionu například do Prahy. Spustil populární aplikaci Liftago, která propojuje pasažéry přímo s řidiči taxíků, provozuje facebookovou stránku I love Ústí. Podporuje humanitární akce v Africe, pomáhal hledat azyl ústeckému Činohernímu studiu. Prosadil otevření šikmé věže v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Chce bojovat s korupcí, prosadit regulaci hazardu, tvrdě potírat byznys s chudobou, efektivně využívat brownfields, zabránit rozšíření těžby nebo zajistit rekvalifikační kurzy pro stávající zaměstnance.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

16:21 Ministr Síkela: Nejlepším zákonem roku 2023 pro byznys je novela, která zavádí sdílení elektřiny

Novela energetického zákona LEX OZE II z dílny Ministerstva průmyslu obchodu (MPO), která zavádí sdí…