Piráti si volí celostátního lídra pro letošní volby do Poslanecké sněmovny

13.01.2017 17:31

Volebního lídra volí celostátní fórum Pirátů, tedy všichni členové České pirátské strany, v internetovém hlasování. První kolo volby začalo v pátek 13. ledna v 11:00 a skončí v pondělí 16. ledna ve 23:00.

Piráti si volí celostátního lídra pro letošní volby do Poslanecké sněmovny
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Zvolený lídr si následně vybere kraj, ve kterém chce kandidovat z čelného místa kandidátky, z regionů, které ho do volby nominovaly. O post volebního lídra se ucházejí Ivan Bartoš, předseda Pirátů, a Mikuláš Peksa, vedoucí zahraničního odboru České pirátské strany a člen předsednictva Evropské pirátské strany, což je asociace Pirátských stran v Evropě. Bartoš získal celkem devět krajských nominací, Peksa čtyři.

Ivan Bartoš ke své kandidatuře říká: „Každým rokem Piráti zapouštějí kořeny v reálné politice České republiky. Z dat, která máme k dispozici, odhaduji, že mezi voliči i nevoliči máme potenciál téměř 15 procent. Věřím, že výsledky dosavadní práce v krajích, městech i v celostátní politice ukazují, že volbou Pirátů mohou občané jedině získat. Jsem přesvědčený, že se nám letos dobrou strategií podaří výsledek ‚těsně před branami‘ pokořit a Poslaneckou sněmovnu dobudeme. Pirát ví.“

Mikuláš Peksa, druhý kandidát na volebního lídra Pirátů, říká: „Chci ukázat, že už nejsme jen parta nadšenců, ale významná mezinárodně propojená protikorupční síla, schopná dlouhodobě obstát i na parlamentní úrovni. Musíme být tou přirozenou první volbou pro sociálně-liberální voliče, která v české politice dosud chyběla.“

Do letošních sněmovních voleb se Piráti rozhodli jít samostatně. Je to vůle velké většiny členské základny. Budou mít otevřené kandidátky, na kterých mohou být i aktivní osobnosti mimo stranu, například z lokálních politických subjektů, se kterými naleznou programovou shodu.

Jak je u Pirátů tradicí, v kampani se budou opírat o množství dobrovolníků, protože jsou strana vzniklá „zdola“ z lidí, kteří chtějí zlepšit politiku. Na letošek připravují největší dobrovolnickou kampaň ve své historii. Strukturu pro zapojování dobrovolníků Piráti budují dlouhodobě, s cílem pomoci aktivním občanům v regionech s účastí na místní i celostátní politice.

Pirátský volební program nyní sestavují odborníci z řad Pirátů. Program připomínkují členové a příznivci Pirátů, ale také odborníci z celého politického spektra. Piráti stojí o zpětnou vazbu i od lidí, kteří k nim názorově nezapadají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…