Platil (SZ): Co by udělal Steve Jobs s politickou mapou Česka?

30.12.2016 16:31

Potřebujeme čtyři typy stran. Ne další odnože ODS.

Platil (SZ): Co by udělal Steve Jobs s politickou mapou Česka?
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Obraz první. Politický kompas z webu iDnes.

 

Definic levicovosti a pravicovosti, respektive liberalismu a konzervatismu, existuje celá řada, není žádný jediný možný úhel pohledu. Pro účely Politického kompasu do pojmu „levice“ patří například akcentování větší role státu v regulování hospodářství, zaopatřovací role státu a zdůrazňování rovnosti šancí u znevýhodněných sociálních skupin. Pojem „pravice“ naopak spojujeme s požadavky na volný trh a minimum státních zákazů a regulací, dále pak s akcentováním osobní svobody a zodpovědnosti.

Liberalismus vnímáme jako směr podporující alternativní životní styly a ochotu přijmout je jako rovnocenné. Konzervatismus naopak ztělesňuje důraz na tradiční a prověřené hodnoty - pořádek, zavedený model rodiny, víru apod.

 

Obraz druhý. Jak vidím (subjektivně) politické strany.

 

Tedy:

Zelení jsou zelení, ČSSD oranžoví, Komunisté jsou rudí, TOP 09 fialoví, ODS modrá, Svobodní tmavě zelení, KDU-ČSL žlutí, Piráti černí.

 

Optikou umírněného voliče vidím politickou mapu s oblastí volitelnosti a strany nacházející těžiště svého programu mimo ni.

 

 

Příliš extrémní řešení nabízená v programech příliš radikálních stran tedy do značné míry snižují schopnost strany přilákat větší množství voličů.

 

Podívejme se na škálu, na kterou se umisťují strany snadněji:

Typické rozdělení voličstva na levici a pravici se dá rozdělit takto:

Valná většina voličů je buď "napravo", nebo "nalevo". Existuje určitá skupina "pravolevých" či "levopravých" voličů, pro které je možné volit obě strany.

 

Extremistická strana (např. komunisté) přilákají jen jednu část spektra.

 

Klasické rozdělení mezi voliče komunistů, sociálních demokratů, občanských demokratů a libertariánů pak může vypadat takto:

Tímto způsobem postavený program čtyř stran umožňuje voliči vždy výběr umírněné a extrémní strany na dané straně spektra. Komunisté a sociální demokraté na jedné straně, občanští demokraté a libertariáni na druhé. Nedochází zde k setkání programu levice a pravice. Volič si vybírá mezi dvěma směry: nižší daně/vyšší daně, menší stát/větší stát, více svobod/více sociální bezpečnosti.

 

V současné době se pak na politické scéně vytvořily dvě strany, které se nezabývají pravolevým rozdělením na strany a existují tak mimo dvourozměrný svět politického kompasu.

 

 

Takovéto strany se pak pohybují na jiné škále (ve třetím rozměru mapy), a to vnášením nepolitické politiky.

 

Na jedné straně je to politická strana organizovaná jako firma, na druhé straně politická strana, která popírá základní principy politiky - akcentováním absolutní transparence.

 

Steve Jobs na závěr

 

Když se Steve Jobs v roce 1997 vrátil do společnosti Apple a viděl nepořádek v produktech, přišel s touto myšlenkou: Rozdělil na tabuli trh na dvě osy vytvářející čtyři kvadranty: "masový trh" a "profesionální", "desktop" a "mobilní". Požádal pak členy svého týmu, aby pro každý kvadrant vymysleli jen jeden produkt. Vše ostatní bylo nadbytečné.

 

Pokud by tedy Steve Jobs přišel na naší politickou scénu, řekl by:

 

Chci čtyři strany. ČSSD a Zelení pokryjí levici, ODS a TOP 09 pravici. Zelení a TOP 09 pokryjí liberály, ČSSD a ODS konzervativce.

 

Politický kompas

 

Dodatek:

ČSSD se výměnou Dienstbiera ml. rozhodla opustit prostor městských liberálů.

 

Převzato z profilu.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…