Plzák (ANO): Imigrace a islám? Čekáme na stanovisko Evropy

21.01.2015 17:00

Události z Paříže v nás všech vyvolávají pocit, že eskaluje něco, co bobtná pod povrchem již delší dobu a kolem čeho se našlapuje jen velmi po špičkách. Tím problémem je otázka imigrace, ať legální či nelegální, a otázka islamizace Evropy.

Plzák (ANO): Imigrace a islám? Čekáme na stanovisko Evropy
Foto: ANO
Popisek: Pavel Plzák

Události z Paříže ze začátku ledna v nás všech vyvolávají pocit, že eskaluje něco, co bobtná pod povrchem již delší dobu a kolem čeho se našlapuje jen velmi po špičkách. Tím problémem je otázka imigrace, ať legální či nelegální, a otázka islamizace Evropy. Oba problémy je třeba rozdělit, byť spolu úzce souvisí.

Můžeme se seznámit s řadou komentářů odborníků na danou problematiku, ale zaregistroval jsem i postesknutí nad tím, že naši politici jakoby dosud zůstávali němí. Kromě vyjádření předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka, že bychom se neměli nechat strhnout k radikálním názorům, a notoricky známého postoje Tomia Okamury, jsem opravdu mnoho názorů nezaznamenal.

Ale buďme rádi, že se (zatím) může kdokoli k této věci vyjádřit, protože například ve Švédsku je negativní komentování imigrace trestné, a to i na sociálních sítích. A je zajímavé, že se v tomto případě nikdo nebouří proti omezování svobody slova, což značně kontrastuje s tím, za co byl označen masakr v redakci satirického týdeníku v Paříži.

Ale k problému samému. Předpokládám, že na ten má každý politik samozřejmě svůj názor, ale zatím se zřejmě nejevila zjevná potřeba jej ventilovat. I proto, že jsme mohli nabývat dojmu, že konkrétně naší země se tato problematika netýká. Ale co není, může brzy být. A třeba může být i pozdě. A je na čase se ptát našich kolegů v zahraničí, zda mají vůbec představu o počtech, původu, cílech a způsobu chování řady migrantů, kteří pobývají na území Evropy ilegálně. Se všemi, kteří například přistanou na březích Itálie (ale samozřejmě i jinde) se v rámci "politiky otevřených dveří" zahájí azylové řízení, ale většinou nejsou nijak omezeni na pohybu, a pokud se přesunou na sever, přesune se s nimi i samotný problém.

A to i přesto, že imigranti ze severní Afriky představují pro Evropu největší bezpečnostní hrozbu. Libyi, odkud přichází největší vlna z jihu, dnes můžeme označit za "failed state" se všemi charakteristikami, kde hoří regulérní občanská válka podporovaná finančně státy Arabského poloostrova, zejména Saúdskou Arábií, a kam si jezdí odpočinout pohlaváři Islámského státu ze Sýrie a Iráku (a kde si již i samotný Islámský stát vydobyl své malé území, které se však může rychle zvětšovat).

Je všeobecně známo, že se na území Libye a Alžírska nacházejí výcvikové tábory radikálních islamistů, kteří ve vlně ostatních imigrantů mohou přes propustnou Itálii snadno pronikat do Evropy. A je řada dalších otázek pro naše zahraniční kolegy, kteří v rámci demokratického a humanitního ducha dosud zanedbávali preventivní bezpečnostní opatření.

Kam jsou například repartriováni lidé, kteří se po Evropě pohybují bez dokladů a při zadržení neudají, odkud pocházejí? A v jaké míře vůbec dochází ke zpětným repatriacím ilegálních migrantů nebo migrantů, kterým je odepřen azyl? Jak řeší Evropa občany třetích zemí, kteří přicházejí z ekonomických důvodů? Kolik těchto přicházejících lidí je Evropa schopna vstřebat?

Přiznejme si, že Evropa je oproti jiným rychle se rozvíjejícím oblastem, nevýkonná, nepružná, příliš sociálně štědrá a stále více a více zadlužená. Někde v hloubi vědomí začíná klíčit nejasný pocit, že neřešení bezpečnostní a migrační problematiky může předcházet rozvratu celé Evropské unie, což je věc, která se nás již bezprostředně týká.

Je nejvyšší čas, aby z tohoto tématu přestalo být v Evropě tabu, o kterém není přípustné diskutovat. Aby se politici v Evropě přestali diplomaticky vyjadřovat s cílem nikoho neurazit, ale aby začali urychleně konat v zájmu bezpečí a prosperity vlastních občanů. Zahajme diskuzi o tom, zda již nepřišel čas dočasně obnovit kontrolu hranic uvnitř Schengenského prostoru a začít zjišťovat, kdo se nám v jednotlivých státech EU vlastně pohybuje a s jakým cílem.

Myslím si, že pokud nám nevadí poměrně velká kontrola na letištích, malou kontrolu dokladů a identity na hranicích rádi přetrpíme, budeme-li vnímat, že je to v zájmu bezpečí našich rodin. Je třeba výrazně zrychlit azylové procedury v EU, osoby, které řízením úspěšně neprojdou, urychleně repatriovat, protože pro islámské radikály, vycvičené v táborech v Severní Africe, je snadné se mezi ně vmísit. Je třeba dodržovat striktně imigrační pravidla a chránit zevní hranice Evropské Unie.

Významnou roli našich politiků vidím v Evropském parlamentu, jehož jednání by se měla touto otázkou co nejdříve zabývat. Také Evropská komise by měla téma odtabuizovat a prioritně se jím zabývat. Zatím se tyto orgány problematice cíleně vyhýbají a nutí nás, abychom se jako národní poslanci zabývali často nepodstatnými legislativními normami, které musíme implementovat do našeho právního systému. Pokud se od evropských orgánů dočkám praktického a efektivního postupu, slibuji, že budu tleskat vestoje.

MUDr. Pavel Pzák, poslanec za ANO,
člen zahraničního výboru Poslanecké sněmovny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janulík (ANO): O dění ve státě by mohli rozhodnout lidé, kteří tady vlastně ani nežijí

20:07 Janulík (ANO): O dění ve státě by mohli rozhodnout lidé, kteří tady vlastně ani nežijí

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě