Poc (ČSSD): Bruselští zajíci

03.02.2014 15:21

Ve středu se bude v Evropském parlamentu hlasovat o rámci pro klimatickou a energetickou politiku do roku 2030. Nejde o nic dramatického, protože Evropský parlament bude hlasovat o kompromisním návrhu, který vyšel z jednání s Evropskou radou.

Poc (ČSSD): Bruselští zajíci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Pavel Poc

Eurofobové budou nejspíš odsuzovat závazné cíle pro podíl obnovitelných zdrojů jako zásah Bruselu do konkurenceschopnosti Evropy nebo do energetické politiky členských států. Jenže proklínaný “Brusel” jako démonické centrum znásilňování národní suverenity jednoduše neexistuje. A tak ať už je nakonec výsledek jakýkoli, vždy může být jedině takový, na jakém se členské státy samy dohodnou. Jinak to v Evropské unii ani nejde.

Pro Evropskou unii je jedním z hlavních témat v energetice energetická bezpečnost. Jejím základním kamenem je více různých zdrojů energie a snížená závislosti na dovozu fosilních paliv. Věcné a proveditelné cíle v oblasti obnovitelných zdrojů jsou z šancí na snížení energetické závislosti na dovozech ropy nebo plynu. Vyrábět za necelých dvacet let 30% energie z obnovitelných zdrojů není nic nerealistického.

Navzdory věštbám eurofobů se schvalovaný rámec nijak nebrání využívání jaderné energie. Pro některé členské státy je jaderná energie aktuálně jedinou použitelnou alternativou k fosilním palivům. Opět tedy nic jiného, než respektování reality a dohoda.

Je tedy jasné vidět, že závazné cíle v oblasti energetické efektivity nejsou diktát. Je to vize snížení závislosti na dovozu, příležitost pro vytvoření nových pracovních míst, šance na investice do výzkumu. Samozřejmě, že investice do zvýšení energetické účinnosti v první fázi představují náklady. Ale jejich dlouhodobý efekt jsou úspory a zvýšení konkurenceschopnosti. A kromě jiného snad nikdo nepochybuje, že vypouštět do atmosféry méně škodlivých látek je lepší pro lidské zdraví.

Pro duševní zdraví evropské populace by ovšem také bylo lepší, kdyby diskuze o tak důležitých tématech, jakým je i energetická a klimatická politika, nebyla zamlžována eurofobními tlachy krajní části politického spektra. Eurofobové totiž jako jediní včas rozpoznali, že za všechno mohou bruselští zajíci, protože jak známo, ti dlouhouší požírači mrkve svým dupáním způsobují mimo jiné i zemětřesení, a jediné konečné řešení je tyto zajíce vyhladit, nebo alespoň totálně znemožnit.

Bohužel ale jediné co nám může v reálném světě dobře posloužit, je objektivita při jeho poznávání a racionalita v rozhodování, jak si v něm budeme počínat. Není to sice taková sranda jako najít si někoho, koho bychom mohli ze všeho obvinit a do toho pak kopat, ale rozhodně to líp funguje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…