Poc (ČSSD): Česká republika málo využívá fond pro strategické investice

19.05.2017 10:13

Europoslanci z Výboru pro rozpočet a Výboru pro hospodářství a měnu schválili zprávu o vylepšení Evropského fondu pro strategické investice (EFSI). S Radou teď mohou vyjednávat novou podobu fondu fungujícího do roku 2020. Ve hře je i větší podpora méně rozvinutých regionů.

Poc (ČSSD): Česká republika málo využívá fond pro strategické investice
Foto: archiv PP
Popisek: Pavel Poc (ČSSD)

Výbory pro rozpočet a pro hospodářství a měnu se shodly na změnách, které budou požadovat, pokud má dojít k prodloužení fungování EFSI. Ten byl spuštěn v roce 2015 k povzbuzení investiční činnosti v rámci tzv. Junckerova plánu.

„Těší mě, že podpora v obou dvou výborech byla značná,“ komentuje výsledek hlasování ve výborech europoslanec Pavel Poc. „Tzv. roční evropská investiční mezera, kterou bychom potřebovali uzavřít, totiž stále tvoří zhruba 5-8 bilionů korun.“

EFSI byl dosud častokrát cílem kritiky, a to zejména z pohledu velmi nerovnovážného geografického uplatnění. Do starých členských zemí dosud putovalo až 88 % prostředků tohoto fondu. Samotné Česko je pak v čerpání v dolní polovině žebříčku.

„Budeme prosazovat větší roli pro méně rozvinuté regiony i střední a menší projekty, což by mělo šance Česka značně zvýšit. Více peněz chceme pro sociální služby, ale i klimatické změny, takové jsou naše požadavky“, říká Pavel Poc.

V případě dohody Parlamentu a Rady bude EFSI mobilizovat do roku 2020 soukromé a veřejné investice až do výše 13,25 bilionů korun.

Pavel Poc, vedoucí delegace europoslanců ČSSD v Evropském parlamentu 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…