Poc (ČSSD): Je potřeba odstranit zbývající byrokratické překážky

03.02.2017 13:36

Evropský vzdělávací program Erasmus+ letos oslavuje kulaté výročí. Tento úspěšný program, fungující 30 let, se dnes dočkal dalších vylepšení.

Poc (ČSSD): Je potřeba odstranit zbývající byrokratické překážky
Foto: archiv PP
Popisek: Pavel Poc (ČSSD)

Program Erasmus v průběhu své existence využilo více než 9 milionů mladých Evropanů či pedagogických pracovníků, kteří se účastnili výměnných studijních pobytů, odborné přípravy či dobrovolných akcí.

Z nedávného šetření Evropského parlamentu však vyplynulo, že i po 30 letech od spuštění programu stále existují značné mezery. „Je potřeba odstranit zbývající byrokratické překážky, zavést uživatelsky přátelštější IT nástroje a vytvořit méně komplexní žadatelské formuláře. Právě to bohužel často odrazuje malé organizace od zapojení“, konkretizuje současné návrhy europoslanec Pavel Poc.

O tom, že Erasmus+ tvoří jednu ze stěžejních iniciativ Evropské unie, svědčí i skutečnost, že bylo na podporu programu do roku 2020 vyhrazeno téměř 400 miliard korun. Ambiciózní plán má za úkol zejména zlepšit výchozí postavení mladých na trhu práce. „Z Česka ročně vyjíždí přes 8 tisíc studentů. Ti mají oproti svým vrstevníkům, kteří šanci studovat či pracovat v zahraničí nevyužijí, až dvakrát větší šanci si najít zaměstnání”, objasňuje přínosy pro české studenty a organizace Pavel Poc.

Přestože od roku 1998, kdy došlo k zapojení Česka do programu, výhod iniciativy využilo už přes 300 tisíc Čechů, plánují členové frakce Socialistů a demokratů dále tlačit na zvýšení rozpočtu. Cílem je zpřístupnit program i jedincům se složitější výchozí situací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): „Demokracie“ je v případě von der Leyenové jen eufemismem pro cenzuru

14:02 David (SPD): „Demokracie“ je v případě von der Leyenové jen eufemismem pro cenzuru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke „kandidatuře" Ursuly von der Leyenové na post před…