Poc (ČSSD): V Evropě si zasloužíme spravedlivý daňový systém

30.03.2015 19:31

Frakce socialistů a demokratů v Evropském parlamentu stojí v čele snahy o prosazení široké škály opatření pro boj proti daňovým podvodům, daňovým únikům a agresivnímu daňovému plánování v Evropě.

Poc (ČSSD): V Evropě si zasloužíme spravedlivý daňový systém
Foto: archiv PP
Popisek: Europoslanec Pavel Poc (ČSSD)

Pro tento záměr hledá také aktivně podporu napříč ostatními frakcemi. Jedním z konkrétních kroků by od června 2015 mohlo být zrušení bankovního tajemství v Evropě. Evropský parlament dává ve své výzvě jasně najevo, že tam, kde se využívá veřejných prostředků, se také bezpodmínečně musí platit daně.

S tímto záměrem souhlasí také předseda české sociálně demokratické delegace v EP Pavel Poc: „Po skandálech Luxleaks a Swissleaks konečně držíme v ruce první návrhy na konkrétní kroky pro potírání daňových úniků. EU se teď nemůže ohlížet vlevo vpravo, ale jednat razantně. Za frakci jsme předložili obsáhlý seznam opatření, která povedou ke snížení rozdílů mezi daňovými systémy členských států.“

„Smyslem má být definovat, kde který podnik vytváří zisk a kde z něj odvádí daně. Nebude chybět ani jasná definice a společná unijní kritéria pro daňové ráje,“ vysvětluje Pavel Poc.

Frakce S&D v minulosti představila zprávu, která hovoří o ztrátě 1 bilionu EUR z potenciálních daňových příjmů, o které EU ročně přichází kvůli daňovým únikům a vyhýbaní se placení daní. Poc k tomu dodává: „To je pro mě neuvěřitelná částka, která připomíná černou díru pro veřejné peníze na školství, systém sociálního zabezpečení nebo tak potřebné investice.“

Socialisté a demokraté už avizovali danému návrhu plnou podporu. Povede podle nich ke zvýšení transparentnosti o daňových otázkách sjednaných mezi velkými společnostmi a vnitrostátními orgány. Je to první krok ke zlepšení situace a spravedlnosti systému.

„Jakékoliv snahy nadnárodních firem snížit svou daňovou povinnost by měly být zveřejněny. Ovšem musí se řešit také případná neochota samotných států přistoupit na nová pravidla,“ vypočítává Pavel Poc.

Poslanci za S&D mimo jiné požadují, aby nadnárodní společnosti odhalily své zisky, počty zaměstnanců a svůj majetek, kterým disponují v té které zemi, v níž působí. Uplatnilo by se tak na ně pravidlo, které již nyní platí pro finanční instituce a v těžebním průmyslu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Poc - profil

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…