Pojezný (KSČM): Kolik desítek milionů nás ještě bude stát Diag Human?

24.01.2015 13:37

Když jsem v loňském roce interpeloval ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka ve věci sporu státu s firmou Diag Human (konkrétní znění mé interpelace i odpověď na ni najdete na webu Poslanecké sněmovny), doufal jsem, že na má slova nedojde.

Pojezný (KSČM): Kolik desítek milionů nás ještě bude stát Diag Human?
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Pana ministra Němečka jsem se totiž na půdě Poslanecké sněmovny ptal, zda je po silných slovech vycházejících z jeho ministerstva skutečně celá kauza u konce. Arbitráž v České republice sice stát vyhrál, avšak ve svých slovech jsem upozorňoval a zároveň se dotazoval, jak to bude v případě sporů u zahraničních soudů.

Jen v krátkosti připomenu vývoj celé kauzy, která už stála daňové poplatníky stovky milionů korun. Počátek sporů můžeme datovat do roku 1996, od kdy je stát nepřetržitě s touto společností v soudních přích. Dokonce podle původního rozhodnutí z roku 2008 měla Česká republika této firmě vyplatit astronomických 8 mld. Kč. V roce 2014 ovšem přišla zpráva o tom, že celý spor český stát vyhrál. Spory se však odehrávaly i na mezinárodní půdě. Možná si vzpomenete na hojně medializované zabavení obrazů Emila Filly ve Vídni. Právě do těchto "mezinárodních vod" směřoval můj dotaz.

Pan ministr Němeček mě však po přednesení interpelace ujišťoval, že je stát na další kroky a případné spory s Diag Human připravený. Teď bude bohužel příležitost, aby se ukázalo, jakým způsobem, neboť po Novém roce server Zdravotnický deník uvedl, že společnost Diag Human zažalovala stát v Nizozemí a Belgii.

Mgr. Ivo Pojezný, poslanec PS PČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě