Polčák (STAN): Situace v odvětví mléka začíná být kritická

08.07.2015 16:33

Úterní hlasování EP o zprávě o výhledech odvětví mléka a mléčných výrobků EU dokládá, že situace v odvětví mléka je pro EP tématem, kterému věnuje prvořadou pozornost.

Polčák (STAN): Situace v odvětví mléka začíná být kritická
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

EP poukazuje na to, že tlaky na snižování cen, jimž čelí většina států EU, jsou vyvolány poklesem celosvětové poptávky, výkyvy cen na světových trzích a přebytkem mléčných výrobků na evropském trhu v důsledku zrušení kvót 1. dubna 2015 a ruského embarga na dovoz potravin.

"Situace v odvětví mléka začíná být kritická a volá po bezodkladné reakci českého ministerstva zemědělství i Evropské komise. Ukazuje se, že ministerstvo zemědělství vývoj špatně odhadlo, když před zrušením kvót uvedlo, že neočekává výrazný propad cen. Skutečnost je naproti tomu taková, že výkupní cena mléka i po zrušení kvót setrvale padá a podle nejnovějších údajů činila v květnu 7,76 Kč/litr, což při ceně 9,61 Kč/litr v loňském květnu znamená meziroční pokles o 20%", upozorňuje na vážnost aktuální situace v odvětví mléka europoslanec S. Polčák (zvolen za TOP 09/STAN), který působí ve výboru pro zemědělství.

"Na úrovni ČR by reakce na dramatický a setrvalý pokles výkupní ceny mléka měla zahrnovat důslednější kontrolu objemu a ceny dováženého mléka a důslednější přesvědčování a motivování zemědělců, aby se sdružovali do producentských organizací, EU by potom k řešení krize mohla přispět úpravou intervenční ceny mléka, aby účinně zajišťovala přiměřené a stabilní výkupní ceny, a mimořádné zavedení vývozních náhrad za účelem nalezení nových odbytišť pro přebytečné mléko na evropském trhu", předkládá své návrhy řešení S. Polčák.

Současná pravidla EU umožňují sdružování producentů mléka v producentské organizace a společné vyjednávání nad rámec pravidel hospodářské soutěže až o 33 % národní produkce mléka oproti původním 15 %. V ČR bylo v roce 2013 takto kolektivně sjednáno 18% dodávek mléka, zatímco v Německu maximálně povolených 33%. S. Polčák v této souvislosti upozorňuje na to, že současná pravidla EU umožňují členským státům uznávat také meziodvětvové organizace (producenti, zpracovatelé, maloobchodní prodejci), které mohou být za určitých podmínek vyňaty z přísných pravidel hospodářské soutěže. Zatím byly takové meziodvětvové organizace uznány pouze ve Španělsku, Francii, Portugalsku a Maďarsku.

Členské státy mají také možnost rozhodnout o uzákonění povinnosti uzavírání písemné smlouvy mezi zemědělci a zpracovateli povinnosti odběratelům mléka nabízet zemědělcům minimální dobu trvání smlouvy. "ČR bohužel patří mezi 16 členských států EU, které tyto povinné smlouvy ještě neuzákonily, a nedaly tak producentům a odběratelům do ruky silný nástroj plánování objemů produkce mléka", vidí jeden z nedostatků naší zemědělské politiky S. Polčák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě