Pondělíček (NÁR.SOC.): Pomníková válka

06.10.2019 16:57

Právě v těchto dnech (6. října 1944) si připomínáme vstup Rudé armády a 1. československého armádního sboru na území Československa a osvobození prvních našich vesnic a městeček. Stalo se tak pod velením maršála Koněva. Protože se mi nelíbí účelové přepisování dějin, šel jsem také podpořit demonstraci proti poškozování a odstranění pomníku maršála Koněva.

Pondělíček (NÁR.SOC.): Pomníková válka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Socha maršála Ivana Stěpanoviče Koněva na náměstí Interbrigády v Praze

Jsem totiž toho mínění, že pokud má v Plzni pomník generál Patton, je logické, že v Praze je pomník maršála Koněva. Takže jsem tam šel a jsem na to i hrdý. Shromáždění se zúčastnilo přibližně 300 občanů, různého věku a různého politického zaměření. Dá se říci že politické spektrum bylo zastoupeno od leva do prava. Už to svědčilo o tom, že u Koněva se nesešli žádní extrémisté, jak tvrdí přepisovači, ale vlastenci, kteří si prostě svou historii nehodlají nechat vzít. V takové společnosti jsem se cítil dobře.

Kvalitní a důstojné bylo i vystoupení řečníků. Pan Černohorský, paní Volfová, Vítová, stejně jako pan Foldyna a další věděli, o čem mluví, a i když by historik jistě občas něco upřesnil a doplnil, nevykládali o historii nesmysly a lži. Bohužel, totéž se nedá říci o cedulích umístěných k pomníku dodatečně, s jejichž obsahem jsem se po akci seznámil. Upravené polopravdy a vyložená lež. Nic víc.

Méně důstojné bylo chování odpůrců pomníku. Řev, nadávky, pískot. Zvlášť fanaticky se projevoval jakýsi jedinec, potapetovaný symboly NATO a mávající praporem NATO na dlouhé násadě dosahující až k řečníkům. Příznačné bylo, že tito lidé vystupovali pod cizími vlajkami. Převažovaly vlajky NATO a EU. Někteří se do nich i balili, přestože počasí bylo příjemné a teplé.

Ke cti povykovačů a pískačů musím ale podotknout, že při minutě ticha za padlé a zpěvu hymny se udrželi a až na jednoho nebo dva hulváty zůstali potichu. To zase musím uznat.

Lidé, kteří se postavili na odpor vandalskému ničení pomníků a přepisování historie zde vyjádřili, že už toho mají dost. Po republice nám rostou pomníky Habsburků a pár lokajíčků chce vrátit na Staroměstské náměstí sloup, oslavující vítězství katolických habsburských veličenstev a katolické církve nad kacíři, včetně kacířů českých. Právě těch, kteří byli pár metrů od tohoto místa popravováni. Mizí pomníky odbojářů, kteří neměli správný světonázor a byli obětí studené války, kteří měli tu smůlu, že nestáli na té ideologicky schválené straně. Jan Želivský se nevrátil na Karlovo náměstí a v panteonu Národního muzea se zapelešil starý Franta Procházka místo Julia Fučíka. Ze staroměstské radnice zmizela deska, nazývající maršála Koněva osvoboditelem a nyní už vadí i jeho dejvický pomník. Je to náhoda? Jsem si jistě, že ne. Jde o snahu o národní kastraci. V Dejvicích na Náměstí interbrigády jsme řekli dost! Jsme tu doma a svou historii si vzít nedáme.

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.