Popov (TOP 09): Prostě, mlčíme!

22.01.2015 18:36

Dnes jsem měl tu čest se účastnit (alespoň na tu nejdůležitější část) zasedání zastupitelstva Hl. m. Prahy (dále jen „ZHMP“). Program byl vcelku „prázdný“ nic důležitého, nic zajímavého. A právě v tomto shledávám největší nedostatek.

Popov (TOP 09): Prostě, mlčíme!
Foto: TOP 09
Popisek: Simeon Popov

Volby jsou již minulostí minimálně tři měsíce. Nový radní a i paní primátorka měli tedy dostatek času se seznámit s prostředím a nejpalčivější agendou, která byla kritizována ve volební kampani, a bylo nám slibováno, že vše bude jinak. Po schválení programu ZHMP v 10:30h bylo již jasno, že se žádnou novinku, perlu, informační bombu nebo alespoň sdělení o stavu Prahy nedozvíme.

Ze strany opozice, zcela oprávněně, padaly dotazy a návrhy na doplnění programu zasedání:

- kdy a jaký bude rozpočet na rok 2015; probíral magistrát koncept rozpočtu s jednotlivými městskými částmi?

- jaký je progres nebo řešení v kauze Opencard?

- proč došlo ke změně jízdního řádu MHD; proč jednotlivé městské části dostaly pouze pár dnů na vyjádření, v tak důležité záležitosti, ovlivňující život miliónů obyvatel? 

- jaký je progres nebo řešení v kauze tunelu Blanka; kdy bude otevřen; proč došlo k opětovnému navýšení nákladů bez výběrového řízení?

- jaký je progres v případě dostavby metra linky D?

- proč nedošlo k určení jednoho radního zcela odpovědný za agendu informační technologie (IT) Prahy (pouze nějaká podoblast kompetence, s obtížnou budoucí identifikací odpovědné osoby)?

- jaké je řešení ve věci Pražských stavebních předpisů apod.

Reakce pražské vládní koalice mne, musím se přiznat, nemile zaskočila. Pozměňovací návrhy na změnu programu neprošly, ani jeden, a o stavu práce primátorky a radních jsme se nedozvěděli ani písmenko. Mlčelo se. Pouze pan Matěj Stropnický se přiznal (čest jeho odvaze), že např. o problematice Pražských stavebních předpisů moc neví, jelikož se na toto téma nepřipravil a současně tento nově navrhovaný bod programu ZHMP nelze schválit a projednávat, jelikož nejsou ani připraveny materiály. Rovněž ignoroval demonstraci konající se před budovou radnice na Mariánském náměstí, která měla za cíl upozornit na nutnost záležitost se stavebními předpisy řešit prioritně a rychle, čímž v podstatě ignoroval obyvatele Prahy. Je tedy pozoruhodné, že demonstracím, které zaštiťuje (je patronem) pan Stropnický, se musí věnovat veliká pozornost (i mediální s jeho osobní účastí), ale pokud jde o demonstraci někoho jiného, tak u něj dominuje apatie.

Je tedy pro mne zarážející, že primátorka, jako lídr, tak i náměstek primátorky odpovědný za oblast územního  rozvoje a územního  plánu, ale i ostatní radní, nebyly schopni a ochotni podat alespoň elementární informace o stavu věcí (výsledku jejich práce), tak důležitých pro Pražany, a to i s ohledem na předvolební sliby.

Dnes máme 22.1.2015 a pevně doufám, za nás všechny, že se vládnoucí koalice nechce promlčet do dalšího volebního období? Chápu, že někteří politici mají velkou averzi k tzv. „prázdnému žvanění“, ale dalším extrémem je i absolutní mlčení, které může hraničit až s pohrdáním. Držme si tedy pěsti!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích