Pospíšil (TOP 09): Praha postaví nové kulturní kreativní centrum v Preslově ulici

11.04.2024 9:15 | Tisková zpráva

Radní hl. m. Prahy schválili výstavbu nové budovy v Preslově ulici v Praze 5, která bude sloužit jako kreativního centrum pro performing arts. Dům vznikne na místě dnešní provozní budovy Švandova divadla.

Pospíšil (TOP 09): Praha postaví nové kulturní kreativní centrum v Preslově ulici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Centrum bude sloužit různým divadelním a kulturním institucím, vzniknou zde například divadelní zkušebny nebo laboratoře pro sound design. Předpokladem je, že by budova měla stát 220 milionů korun a dokončena by měla být v roce 2028. Projekt Multifunkční prostor Preslova, kreativní centrum pro performing arts je součástí Akčního plánu Kulturní politiky hlavního města Prahy 22+.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17420 lidí

„V pražském kulturním sektoru je zjevný nedostatek zkušebních prostor pro divadlo a tanec. Dokonce i příspěvkové organizace v hlavním městě Praze se potýkají s nedostatkem zkušeben, což často vede k nutnosti zkoušení přímo na jevišti, které však by mělo sloužit výhradně k samotným představením. Zřízení dalších zkušeben výrazně zlepší efektivitu provozu, a to nejen z hlediska počtu odehraných představení. Výstavba nových zkušebních prostorů tak významně přispěje ke zlepšení situace v pražské kultuře tím, že poskytne nové možnosti pro zkoušení jak nezávislým uměleckým subjektům, tak i příspěvkovým organizacím,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast kultury Jiří Pospíšil.

V metropoli dosud neexistuje podobné kreativní centrum, které by poskytovalo zkušební prostory a zázemí projektům v oblasti performing arts. Novostavba provozní budovy v Preslově ulici nabídne institucím celkem pět nových zkušeben a dvě laboratoře pro light a sound design. Zároveň bude prostorem spolupráce akademické sféry (DAMU), nezávislého a zřizovaného sektoru a kulturní veřejnosti.

Provozní budova, která bude sloužit jako kreativní centrum, měla být původně pouze zrekonstruována, nicméně podrobný statický průzkum budovy prokázal, že původní záměr nástavby na stávající objekt není realizovatelný. Objekt není vhodný pro rekonstrukci kvůli nízké kvalitě stavby původní budovy a vzhledem k současným standardům je jedinou možností postavit zcela novou budovu. Celkem by měly práce stát přibližně 220 milionů korun a předpokladem dokončení prací je rok 2028.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

19:02 Mračková Vildumetzová (ANO): Otevřený dopis ministru Rakušanovi k migračnímu paktu

Otevřený dopis zveřejněný na svém veřejném facebookovém profilu k rukám ministra Víta Rakušana.