Premiér Babiš: Baví mě bývalý ministr financí, co vzal peníze všem, a ještě nasekal dluhy 670 miliard

19.04.2018 16:59

Projev na 12. schůzi Poslanecké sněmovny dne 19. 4. 2018 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o zrušení Fondu národního majetku

Premiér Babiš: Baví mě bývalý ministr financí, co vzal peníze všem, a ještě nasekal dluhy 670 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Děkuji za slovo. Mě fakt baví, když tady vystupuje odpovědný bývalý ministr financí, který vzal peníze důchodcům, státním zaměstnancům, všem a ještě nasekal dluhy 670 mld. korun. Jste jednička, pane bývalý ministře! Šest set sedmdesát miliard! Budete říkat, že jste měl krizi. Ale ve své hlavě asi! Takže vy jste byl odpovědný.

A pokud se nehlásíte k tomu, že jste byl u privatizace, přitom jste v politice od roku, 1990 nebo kde jste byl na Úřadu vlády, tak z té ekologie se nevykecáte. To byl váš kšeft a naštěstí premiér Nečas vám ho zrušil. Chtěl jste tam vy a vaši kámoši vydělat 30 miliard. A paní Zbořilová vám to může ukázat na odpočtu, jak my dneska nakupujeme. To nejsou externí právníci v utajení vlády, jak jste dělal. Ne, to jsou otevřená výběrová řízení, dokonce vlastními silami.

A tu privatizaci. Ano, my pokračujeme a já nevidím důvod, proč ekologické zátěže, a všechny jsou na Ministerstvu financí, jediná zůstala na Diamu - ty ostravské laguny, kde jsem čuměl do té díry, kde je dva a půl miliardy korun, a neviděl jsem je! Čtyřicet dopisů jsem napsal Mládkovi, aby mi je ukázal. Teď jsme zastavili zase nějaký nápad, nějaká trojice. Zrazu měli peníze na to. Přitom občané Ostravy čekají na ostravské laguny, tak snad už to dáme do pořádku.

Takže já jenom říkám, že v minulosti se nikdy neměly dávat náhrady za ekologické zátěže, tak jak to udělali na Slovensku. Tam si to firmy zaplatily samy. A my dneska samozřejmě budeme v tom pokračovat a myslím si, že pokračujeme velice úspěšně.

No, pan Ferjenčík, jasně, no ono se to těžko vysvětluje, když tomu nerozumíte těm nárokům. I pan Kalousek mě šokuje tím, že on byl ministr financí a tady brutálně lže, že těch 167 mld. nároku nemají finanční krytí. To nemyslíte vážně! Proč to říkáte, takovou lež? Vy dobře víte, že to jsou rozpočtované peníze, které mají krytí, a které nebyly utraceny. A zkuste to naučit pana kolegu Ferjenčíka. Jo to, že to jsem měl na Facebooku ano. Každý rok jsem na to upozorňoval. Jsou to neutracené peníze, které ty rezorty neutratily.

A v minulosti jsem na to jako ministr financí poukazoval. A proč to neutrácejí? No, tak možná proto, že máme skvělé zákony z hlediska investic, že tak rychle investujeme. Samozřejmě to myslím ironicky. Takže my jsme udělali analýzu těch nespotřebovaných nároků, ano, a vyjednávali jsme s jednotlivými ministry a jsme identifikovali 8,3 mld. peněz, které můžeme v roce 2018 utratit. Ty 3 mld. na opravu silnic ll. a lll. tříd, ano. Takže by bylo dobré, kdybyste absolvovali nějaký kurz. Co jsou to nespotřebované nároky, jak to funguje. Doporučuji pana ředitele Tylla, ten je na to odborník. Ale já to nezpochybňuji. To není žádné, že jsme objevili. My jsme to věděli a každý... Nikdo to neřešil. No, tak teď jsme to řešili a samozřejmě máme plno demagogie, protesty. Studenti za mnou přijdou v pátek, že jsme údajně vzali učitelům na jízdné. To je nesmysl.

300 mil. kurzových zisků. Nevím, jestli vám to něco říká. Ale měli jsme nějakou korunu za dvacet sedm. Teď je za dvacet pět. A máme kurzový zisk, který se vyskytl na Ministerstvu školství. A těch 300 mil. použijeme dodatečně v roce 2018 na to, co samozřejmě máme jako prioritu. Takže to, že skončil fond národního majetku 2005, ano. A ten privatizační účet, co. Jak jsme my vlastně financovali důchody. Jak jsme je financovali. No, my jsme je financovali přece hlavně z dividend, ne? Podivné operace. A teď jsme to chtěli očistit, proto chceme zvlášť důchodový účet, který jste kdysi zrušili. Byly dva pokusy. Chceme to mít transparentní. A protože jsme se dostali do převisu s důchody 2018, tak v rámci tohoto zákona, na který někdo zapomněl, ten privatizační účet, no tak nám to zablokovali. A znovu opakuji pro pana Stanjuru, že těch 21 mld. jde do rozpočtu. Takže klidně si vyberte z příštího rozpočtu, kde to skončí.

To není, že je to přidělené na důchody. To jde do rozpočtu. Takže pokud to panu Stanjurovi vyhovuje, tak je to na dálnice. Co jsme my dělali v minulosti? My jsme dali za prvé do pořádku ty státní firmy. Tam, kde za minulého ministra bývalého financí se dávali odměny šéfovi letiště. Kolik to bylo? Tři sta mega, už jsem zapomněl. Nebo jak jste zašantročili za 4 mld. ten pozemek. Skandální! Tu druhou dráhu, kterou chceme konečně stavět. Tam se podívejte, co jste tam zanechali. A já jsem to letiště dal do pořádku. I to ČSA jsem zachránil, které bylo před bankrotem. A to letiště nám platí dividendy na ten privatizační účet. A ty peníze jdou do rozpočtu pro ty důchody a platy učitelů, ano.

Takže my chceme jenom tenhle nesmyslný systém zákona (nesrozumitelné) zrušit, aby ty peníze tekly rovnou do rozpočtu. A ekologické zátěže, no budou mít také peníze z rozpočtu. Proč bychom na to měli mít nějaký speciální účet. Byl bych rád, kdybyste to zkusili pochopit a kdybychom to skutečně akceptovali, protože když přijdeme s rozpočtem a budete nás kritizovat, tak samozřejmě tady jsou ty zdroje, které jsou zablokovány nesmyslně a patří do rozpočtu. A to je všechno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…