Premiér Babiš: Potřebujeme zástupce, komunikující s USA efektivněji

21.09.2019 13:13

Praha hostila IV. ročník již tradiční mezinárodní konference Výzvy pro Evropu s letošním podtitulem „Výzvy pro transatlantické vztahy“. V rámci diskuze vystoupili premiér Andrej Babiš, vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček a mnoho dalších tuzemských, ale i zahraničních expertů z oblasti ekonomie, bezpečnosti a politiky.

Premiér Babiš: Potřebujeme zástupce, komunikující s USA efektivněji
Foto: Repro ČRo
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Příští týden se uskuteční valné shromáždění OSN v USA. „V New Yorku představím postoje a názory České republiky, jak bychom měli řešit globální výzvy a vztahy mezi Evropou a Spojenými státy americkými. Samozřejmě nesmíme zapomínat na odstoupení USA od Pařížské dohody a na kroky, které budou následovat. Potřebujeme však schopné zástupce, kteří budou umět efektivněji komunikovat s USA, než tomu bylo dosud. Věřím, že nová Evropská komise bude v tomto ohledu schopnější a dosáhne lepších výsledků,“ říká premiér Andrej Babiš.

Z pohledu České republiky patří Spojené státy mezi deset nejdůležitějších zemí pro náš export a pokud se podíváme na přidanou hodnotu, jsou USA dokonce šestým nejdůležitějším trhem pro ČR. „Pro menší a střední firmy se Amerika stává klíčovým teritoriem a z mimoevropských teritorií je to jednoznačně nejdůležitější trh. Z tohoto pohledu je pro nás klíčové se bavit o příležitostech, možnostech, potencionálních problémech,“ vysvětluje vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Diskuze o transatlantických vztazích jsou v dnešní době mimořádně důležité. „Spojené státy patří mezi stěžejní partnery v rámci NATO a mnohé nás spojuje. Zároveň ale musíme řešit sporné otázky, jako je například obchodní politika mezi Evropou a Amerikou nebo budoucnost dohody s Íránem o jeho jaderném programu. Z tohoto důvodu byla dnešní konference důležitým místem pro diskuzi o pozici v ČR v rámci těchto témat,“ uzavírá letošní konferenci ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

10:14 Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Ukrajině a tamní mobilizaci.