Premiér Fiala: Nemůžeme ustupovat, protože není kam

30.10.2022 10:07 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k nemožnosti nezávislosti na Východu i Západu

Premiér Fiala: Nemůžeme ustupovat, protože není kam
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Rozumím tomu, že mnozí občané mají obavy z budoucnosti. Poslední roky nejsou pro nikoho jednoduché. Dva roky jsme zde měli velmi přísná omezení kvůli covidové pandemii. Když už to začalo vypadat, že se vrátíme k normálnímu životu, zaútočil Vladimir Putin na Ukrajinu a svět se znovu změnil.

Drahé energie, vysoká inflace a největší uprchlická vlna od 2. světové války – to všechno jsou faktory, které oslabují jistoty, na které jsme byli zvyklí. Věci, které jsme ještě nedávno považovali za samozřejmé, jsou ohroženy. Čelíme novým nebezpečím a výzvám.

Jako vláda děláme maximum možného. Zajistili jsme dostatek energií a zastropovali jsme jejich ceny, zlepšili jsme přístupnost do sociálního systému. Jednoduše řečeno, kdo potřebuje pomoc a požádá o ni, dostane ji. To vše nad rámec plošných opatření. Nenecháme nikoho padnout.

Obavám lidí v této neklidné době rozumím. Když ale vidím, kdo organizuje demonstrace na Václavském náměstí, nemohu k tomu mlčet. Organizátoři říkají, že je pro ně důležitá Česká republika na 1. místě.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18759 lidí

Pak ale nemohou požadovat to, po čem tak hlasitě volají. Neexistuje žádná „třetí cesta“, jakási nezávislost na Východu i na Západu. My patříme na Západ, konečně jsme jeho nedílnou součástí. Pokud by se zde tito lidé dostali k moci, naše země by velmi rychle skončila jak v EU, tak v NATO. Jinými slovy: udělali by nás opět státem závislým na Rusku.

Byli bychom možná na „prvním místě“, ale jen na seznamu spojenců Kremlu. Jinak to totiž nemůže dopadnout. Žádná cesta někudy uprostřed neexistuje. Spojenectví s demokratickými zeměmi Západu chrání naši svobodu, nezávislost a prosperitu. Ti, kteří nás posunují na východ, nehájí naše národní zájmy. Uvrhli by nás do područí východní diktatury. A s tím už máme své historické zkušenosti.

Je třeba znovu a znovu nahlas opakovat, že jsme součástí demokratického a svobodného světa, který respektuje důstojnost člověka a staví se proti zlu a nespravedlnosti. Svoboda, demokracie, úcta k člověku, to jsou základní hodnoty, na kterých byl náš moderní stát založen. V tomto nemůžeme ustupovat, protože není kam.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Stoosmička se brutálně dožaduje svých cílů

16:21 Babiš (ANO): Stoosmička se brutálně dožaduje svých cílů

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 9. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě