Premiér Sobotka: Druhý pilíř byl nefunkční experiment, peníze dostanou lidé zpět

24.10.2015 9:16

Poslanecká sněmovna včera schválila návrh zákona vlády B. Sobotky o ukončení důchodového spoření, díky kterému dojde ke zrušení druhého pilíře důchodové reformy. Ten zavedla přes odpor tehdejší opozice Nečasova vláda v roce 2013.

Premiér Sobotka: Druhý pilíř byl nefunkční experiment, peníze dostanou lidé zpět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Jsem rád, že vláda plní důležitý závazek a podařilo se nám udělat definitivní tečku za druhým pilířem důchodového systému, nepovedeným experimentem Nečasovy vlády, o který byl mizivý zájem a který byl pro důchodový systém slepou uličkou. Peníze, které si lidé do druhého pilíře naspořili, dostanou zpět," uvedl předseda vlády B. Sobotka.

Vláda chce dále rozvíjet a stabilizovat důchodový systém pomocí III. důchodového pilíře. Nadále zůstává v zájmu státu vytvářet příznivé podmínky pro tvorbu dlouhodobě finančně udržitelných a sociálně přiměřených důchodů a motivovat účastníky důchodového spoření.

Prostředky, které si lidé do druhého pilíře naspořili, si budou moci nechat převést na účet, nebo do III. pilíře, který poskytuje předpoklady pro zhodnocení úspor. Ke zrušení druhého pilíře by mělo dojít postupně od 1. ledna 2016, ještě před tím musí návrh odsouhlasit Senát Parlamentu ČR a poté podepsat prezident republiky. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…