Premiér Sobotka: Hlavním úkolem úřadu práce je snížit počet dlouhodobě nezaměstnaných

06.12.2016 15:14

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka navštívil v úterý 6. prosince 2016 Generální ředitelství Úřadu práce ČR.

Premiér Sobotka: Hlavním úkolem úřadu práce je snížit počet dlouhodobě nezaměstnaných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Spolu s ministryní práce a sociální věcí Michaelou Marksovou a vedením Úřadu práce jednal především o aktivní politice zaměstnanosti a opatřeních ke snížení počtu dlouhodobě nezaměstnaných.

 

Úřadu práce se daří snižovat počet nezaměstnaných, kteří jsou v evidenci déle než 12 měsíců. Jejich podíl mezi nezaměstnanými letos v říjnu klesl oproti říjnu 2014, kdy dosahoval 45,9 %, na 40,9 %. Celkově klesá nezaměstnanost a naopak se navyšuje počet volných pracovních míst. 

 

„Máme nejnižší nezaměstnanost z celé Evropské unie. To je výsledkem dobré kondice české ekonomiky, ke které přispěla úspěšná hospodářská politika naší vlády. Navzdory nízké nezaměstnanosti je v evidenci Úřadu práce stále ještě 366 tisíc lidí. Musíme využít dobré kondice naší ekonomiky a dostat co nejvíce z těchto lidí zpátky na trh práce. Na to se nyní musí Ministerstvo práce a sociálních věcí prioritně soustředit a k aktivizaci nezaměstnaných použít všechny dostupné nástroje, včetně kontrolní činnosti. Pomoci může také novinka v podobě příspěvku na dojíždění pro dlouhodobě nezaměstnané. Minimální mzda začíná mít konečně po 3 letech soustavného zvyšování motivační roli, její růst ale musí dále pokračovat,"uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

 

Vláda premiéra Sobotky se zavázala ve svém programovém prohlášení ke stabilizaci Úřadu práce, který zdědila v dezolátním stavu. Schválila postupně navýšení počtu systemizovaných míst, což umožnilo mimo jiné intenzivnější a individuální práci s klienty a efektivnější fungování kontroly vyplácených dávek.

 

Mezi další opatření, které vláda prosadila na podporu zaměstnanosti, je navýšení minimální mzdy, příspěvek na podporu regionální mobility při přestěhování a dojíždění za prací či investiční pobídky na vytváření nových pracovních míst a rekvalifikace.

 

Poslanecká sněmovna nyní projednává novelu zákona o zaměstnanosti, která mimo jiné upravuje agenturní zaměstnávání, či novelu zákona pomoci v hmotné nouzi. Do budoucna se také plánuje další elektronizace činností Úřadu práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …