Premiér Sobotka: Je to poprvé, kdy bude probíhat komplexní proces restrukturalizace tak rozsáhlého území

01.06.2017 17:36

Na úterý 1. června 2017 svolal předseda vlády Bohuslav Sobotka Konferenci pro Strategii restrukturalizace Re:start, která se zabývala přípravou Akčního plánu Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Karlovarského a Moravskoslezského kraje.

Premiér Sobotka: Je to poprvé, kdy bude probíhat komplexní proces restrukturalizace tak rozsáhlého území
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Cílem konference bylo projednání přípravy Akčního plánu a naplánování dalšího postupu. V současné době prochází plán vnějším připomínkovým řízením a následně se jím bude zabývat vláda. V pondělí ho také podpořili sociální partneři na jednání tripartity.

 Ze členů vlády se konference zúčastnili ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jan Chvojka, předsedkyně Asociace krajů Jana Vildumetzová či vládní zmocněnec pro strukturálně znevýhodněné kraje Jiří Cieńciała.

 Konference Re:start se dále zúčastnili zástupci ministerstev, Parlamentu ČR, krajů, regionálních stálých konferencí a rad hospodářské a sociální dohody příslušných krajů, Úřadu vlády ČR, Úřadu zmocněnce vlády a další hosté.

 Více informací naleznete na ZDE.

 Projev předsedy vlády na Konferenci pro Strategii restrukturalizace

 Vážené dámy, vážení pánové,

 vláda letos v lednu svým usnesením schválila Strategický rámec hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje a uložila zpracování prováděcího Akčního plánu a jeho také jeho každoroční aktualizace. Tím vláda jasně vyjádřila záměr podpořit rozvoj strukturálně postižených krajů a současně se zavázala ke strategickému přístupu s jasně danými kompetencemi, odpovědností a průběžným vyhodnocováním dopadů.

 Je to vlastně poprvé kdy bude v ČR probíhat komplexní proces restrukturalizace tak rozsáhlého území. Částečně je inspirován zkušenostmi jiných evropských zemí, které restrukturalizací tradičně průmyslových oblastí prošly v minulosti nebo procházejí v současné době. Jde například o německé Severní Porýní – Vestfálsko nebo o zkušenosti z Rakouska. Především ale plán vychází přímo z potřeb daného území. Proto se na jeho vzniku se významně podíleli regionální partneři ze všech dotčených krajů.

 Karlovarský, Moravskoslezský a Ústecký kraj byly historicky specializovány na tradiční odvětví s významnou rolí těžby uhlí, těžkého průmyslu a energetiky. Hospodářská transformace v těchto krajích byla i z těchto důvodů náročnější a setkala se s komplikacemi, které jinde v takové míře nenastaly. Nedokončená transformace ovlivňuje ekonomický rozvoj a konkurenceschopnost krajů jako celku, má širší dopad na sociální oblasti a životní prostředí. Z toho vyplývá potřeba restrukturalizace hospodářství uvedených krajů.

 Aktuální potřeba hospodářské restrukturalizace všech tří krajů vyplývá i z toho, že zde postupně probíhá proces útlumu těžby uhlí. Z tohoto hlediska však lze dnešní stav považovat zároveň za příležitost, protože zde začínáme s restrukturalizací včas. V dostatečném předstihu, ještě před tím, než bude těžba uhlí utlumena.

Při zpracování plánu restrukturalizace jsme vycházeli z několika předpokladů:

 Prvním východiskem je, že strukturálně postižené kraje mají velký rozsah starých zátěží. Jde například o rozsáhlé plochy po těžbě, jsou zde oblasti s poškozenou přírodou a životním prostředím jako celkem. Je zde také řada problémů, jejichž původ je v minulosti. Sem patří například sociální struktura obyvatel, koncentrace vyloučených lokalit a koncentrace sociálně vyloučených osob. To vše je třeba řešit. Zodpovědnost za řešení těchto problémů má především stát, který se musí významně zasadit za revitalizaci poškozených území a pomoci řešit sociální problémy.

 Druhé východisko: Strukturálně postižené kraje se musí proměnit, rozvíjet, hledět do budoucnosti, usilovat o nalezení a využití nových příležitostí především vlastním úsilím. Zde se tedy musí přičinit kraje. V krajích musí být fungující, spolehlivé a důvěryhodné instituce, musí tady být aktivní snaha o změnu. K úspěchu strategie je proto třeba, aby místní hráči, včetně soukromých podniků včetně neziskových organizací, sami aktivně chtěli rozvoj a sami se na něm podíleli. Účelem Strategií hospodářské restrukturalizace je tyto aktivity podpořit, mobilizovat tyto místní hráče, vtáhnout je do realizace a podpořit změny, které vycházejí zevnitř jednotlivých krajů.

 Dalším východiskem je to, že abychom dosáhli opravdové restrukturalizace, budeme muset v některých oblastech sáhnout také po systémových změnách. To se týká především toho, na jaké podnikání se v České republice soustředíme, ale týká se to také vzdělávání nebo řešení dlouhodobé nezaměstnanosti. Ve Strategickém rámci jsou proto navržena i některá systémová opatření, která lze chápat jako důležitá proto, aby se dál kraje mohly rozvíjet.

 Konečně čtvrté a poslední východisko: Strategie hospodářské restrukturalizace musí být strategií pozitivní změny a nikoliv prolongací současného stavu. Dosavadní intervence, které byly směřované do území strukturálně postižených krajů nepochybně pomohly zabránit skokovému sociálnímu a ekonomickému úpadku. Pokračuje, ale bohužel trend, kdy se zvětšuje propasti mezi těmito třemi kraji a zbytkem České republiky. Aby se tento trend změnil, musí stát těmto regionům zásadním způsobem pomoci. Cílem restrukturalizace je teda, aby kraje dostaly novou vitalitu a přitažlivost.

 Z uvedených východisek je, dámy a pánové zřejmé, že celý proces může být úspěšný jedině tehdy, pokud půjde o dlouhodobý společný zájem a pokud půjde o součinnost regionálních a celostátních institucí.

 Proto je také myslím dnešní Konference pro Strategii restrukturalizace společným jednáním zástupců všech relevantních subjektů – hejtmanů dotčených krajů, krajských tripartit, regionálních stálých konferencí, zástupců Parlamentu ČR, zástupců věcně příslušných ministerstev, Úřadu vlády a v neposlední řadě Úřadu zmocněnce vlády.

 Dovolte mi dámy a pánové, abych všem jmenovaným poděkoval za jejich přínos k přípravě Strategického rámce hospodářské restrukturalizace a také již připravovaného Akčního plánu. Zejména mi ale dovolte vyjádřit poděkování pracovníkům Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva průmyslu a obchodu a také Úřadu zmocněnce vlády, kteří mají podle mého názoru rozhodující podíl na tom, že oba materiály byly zpracovány kvalitně a zejména pokud jde o Akční plán také v rekordně krátké době.

 Dámy a pánové, Konference pro Strategii restrukturalizace, která byla svolána na dnešní den, je diskusní a konzultační platformou, jejímž úkolem je projednat přípravu prvního Akčního plánu Strategie hospodářské restrukturalizace a další postup implementace Akčního plánu i celé Strategie.

 Akční plán již prošel projednáním na regionální úrovni. Toto pondělí projednala Akční plán Rada hospodářské a sociální dohody ČR, jsem rád, že celostátní Tripartita Akční plán podpořila, a samozřejmě poukázala na nutnost stanovení jasných priorit tohoto Akčního plánu tak, aby na tyto priority bylo možné reálně vázat finanční zdroje. Akční plán je také v tuto chvíli připomínkován, v rámci připomínkového řízení a řeší se aktuálně rozpory, které v tuto chvíli při jeho přípravě ještě existují.

 Očekávám, že naše dnešní jednání bude mít pracovní charakter a že přispěje k alespoň základnímu stanovení priorit z opatření obsažených v návrhu Akčního plánu, tedy výběr priorit pro nejbližší období 2017 – 2018. Doufám, že mohu počítat i s vaší podporou, až bude vláda během léta tento plán definitivně schvalovat.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice