Premiér Sobotka: Lesy odstranily munici, i když jim to zákon neukládá

29.03.2015 19:04

Granáty, miny, náboje a další nevybuchlou munici z bývalé německé továrny Muna, rozmetané Rudou armádou v Bořím lese na Břeclavsku v roce 1945, nechá na své náklady odstranit státní podnik Lesy České republiky. V minulosti bylo vyčištěno 250 hektarů, nyní zbývá dalších 500. Práce odhadované na 50 milionů korun by mohly začít letos na podzim. Iniciativu podniku ocenil premiér Bohuslav Sobotka.

Premiér Sobotka: Lesy odstranily munici, i když jim to zákon neukládá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Vstoupit do Bořího lesa je i sedmdesát let po válce rizikové. Podle pyrotechniků území stále kontaminuje nevybuchlá zkorodovaná munice, v níž je funkční trhavina. „Nebezpečí hrozí při neodborné manipulaci i mechanickém poškození,“ uvedl Michal Dlouhý, ředitel Pyrotechnické služby Policie ČR. Dosud bylo z Bořího lesa odvezeno 22 tisíc kusů nevybuchlé munice. Asanaci území nyní iniciuje státní podnik Lesy ČR. „Oceňuji a děkuji podniku za to, že se ujal neřešeného problému, a to i přesto, že ho k tomu nezavazuje žádný předpis ani zákon,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka, který se 26. března setkal v Bořím lese s ministrem vnitra Milanem Chovancem, náměstkem ministra zemědělství Patrikem Mlynářem, správním ředitelem LČR Igorem Kalixem a dalšími zástupci ministerstev, Policie ČR i města Břeclavi.

Ve spolupráci s Ministerstvem vnitra, které řeší odborné detaily smlouvy, zvláště pyrotechnické záležitosti, a Ministerstvem zemědělství se nyní připravují podklady k veřejné zakázce na asanaci území. „Boří les rozdělíme na menší celky, o které se bude soutěžit v dílčích veřejných zakázkách. Na konci června bychom chtěli znát prvního dodavatele prací,“ uvedl správní ředitel Lesů ČR Igor Kalix. Jak dále řekl: „Po zkušenosti s úvodní zakázkou vypíšeme další. Práce mohou probíhat i paralelně, odhadujeme, že do 10 let bude hotovo. Podnik ale udělá vše pro to, aby bylo území vyčištěno dřív.“ Munice by měla začít z lesa organizovaně mizet letos na podzim.

Dosud v Bořím lese zahynulo po nálezu munice pět lidí. Poslední vážný úraz utrpěl před třemi lety muž z Břeclavi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!