Premiér Sobotka: Neztrácíme ze zřetele migrační pohyby a humanitární krizi v Sýrii a jejím okolí

05.12.2016 19:53

Komentář předsedy vlády Sobotky k darům v souvislosti s řešením migrační krize

Premiér Sobotka: Neztrácíme ze zřetele migrační pohyby a humanitární krizi v Sýrii a jejím okolí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Jsem rád, že vláda pokračuje v aktivní pomoci při řešení migrační krize. Neztrácíme ze zřetele migrační pohyby a humanitární krizi, která se odehrává v Sýrii a jejím okolí. Na dnešním zasedání vlády jsme proto odsouhlasili finanční příspěvky, které pomohou stabilizovat ochranu hranic na Balkáně, ale také uleví obyvatelstvu trpícímu v místech konfliktu.

Vláda proto schválila návrh, který počítá s poskytnutím 20 miliónů korun na posílení srbského systému řízení ochrany hranic. Dar bude poskytnut srbskému ministru na pořízení vozidel pro potřeby pohraniční policie. Další prostředky půjdou do zemí přímo postižených válkou. Vláda rozhodla o vyčlenění 10 milionů korun na pomoc lidem v iráckém Mosulu a okolí. Peněžní dar bude rozdělen na dvě části – 5 miliónů korun půjde na podporu humanitárních akcí UNHCR a dalšími 5 milióny podpoříme stavbu ubikací pro vnitřně vysídlené dívky severně od Mosulu. 

Dále vláda schválila poskytnutí peněžních darů do zahraničí v rámci programu MEDEVAC v celkové výši 11,5 milionů korun. Peníze půjdou na nákup zdravotnického vybavení i školení v nemocnicích na východě Ukrajiny a ve zdravotních klinikách v Iráku a v Libanonu.

Nejde zdaleka o první příspěvky, kterými Česká republika reaguje na humanitární krizi. V srpnu vyhradila 40 miliónů korun na zlepšení životních podmínek obyvatel uprchlického tábora Azraq na severu Jordánska. Dále jsme zajistili například prostředky na elektrifikaci uprchlického tábora v jordánském Zátarí či na rozšíření kapacit uprchlického tábora Ashti v iráckém Kurdistánu.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…