Premiér Sobotka: Vláda má silný zájem na tom, aby OKD zůstalo v provozu

05.05.2016 17:46

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny dne 5. 5. 2016

Premiér Sobotka: Vláda má silný zájem na tom, aby OKD zůstalo v provozu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Děkuji. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já chci především poděkovat ještě jednou Poslanecké sněmovně, protože včera se povedla myslím velmi důležitá věc. Včera Poslanecká sněmovna schválila zákon, který umožní odejít předčasně do důchodu horníkům, kteří odfárali alespoň patnáct let v hlubinném dole.

To se samozřejmě netýká jenom lidí, kteří pracují v OKD. Týká se to i třeba horníků na Dolní Rožínce, kteří kopali uran, ale je to myslím velmi důležitý signál.

Horníci, kteří za sebou mají patnáct let v hlubinném dole, budou moci odejít do důchodu o sedm let dříve. Když jsme se dívali na statistiky, tak to znamená, že už příští rok bude moci předčasně odejít do důchodu 670 hlubinných horníků a do roku 2018, tzn. příští rok a přespříští rok, bude moci odejít do předčasného důchodu více než 1000 hlubinných horníků. To samozřejmě výrazně snižuje to sociální napětí, které v tuto chvíli existuje kolem možného úpadku OKD. Čili to je první důležité rozhodnutí. Děkuji za to Poslanecké sněmovně.

Vláda přirozeně situaci kolem OKD velmi pozorně sleduje. Čekáme teď na rozhodnutí soudu, protože uvidíme, jaký bude následný režim této společnosti poté, kdy management sám na sebe podal insolvenční návrh. A připravujeme konkrétní kroky. První z nich po předčasných odchodech do důchodu je sociální program, sociální příspěvek, který připravuje Ministerstvo průmyslu. Navazujeme na obdobné programy, které fungují v jiných zemích Evropské unie, včetně Slovenska. V těchto zemích v souvislosti s tím, že postupně zavírali hlubinné doly, zaváděli příspěvky, které poskytovali zaměstnancům, kteří museli z důvodu uzavírky dolů z jednotlivých firem odejít. A my chceme, aby takovýto sociální program fungoval i pro zaměstnance OKD, pokud budou muset ze společnosti v příštích letech odejít.

Čili to je první materiál, který připravil ministr průmyslu a obchodu a bude předložen příští týden na jednání vlády.

Další důležitá věc se týká aktivní politiky zaměstnanosti. Příští týden bude ministryně Marksová informovat vládu o tom, jak se daří jednat se zaměstnavateli zejména v Moravskoslezském kraji. Máme připravený příspěvek na dojíždění do práce, o který budou moci požádat nezaměstnaní v Moravskoslezském kraji. Máme připravená jednání s firmami, které nabízí několik set volných pracovních míst. Chci zmínit nabídku ze strany automobilového průmyslu, který oslovil vládu a nabízí zhruba tisíc volných pracovních míst. Tady jsme připraveni v rámci aktivní politiky zaměstnanosti zaplatit rekvalifikace tak, aby tato místa mohla být využita i pro uvolňované pracovníky z OKD.

Je zde šance zaměstnat lidi v průmyslové zóně v Mošnově, kde by se postupně měl uvádět do provozu nový výrobní závod firmy Hyundai Mobis rovněž v rámci automobilového průmyslu. Takže chceme aktivně podpořit nabídky firem, které dneska přichází, a rádi bychom pomohli, zejména pokud jde o rekvalifikaci a zejména pokud jde o otázku podpory dojíždění do zaměstnání. To je další důležitá aktivita, kterou chceme dělat.

Pozvali jsme také šéfa báňského úřadu na příští týden na jednání vlády. Chceme od něj slyšet přesné informace o tom, jak bude báňský úřad dohlížet na zajištění bezpečnosti v OKD, na zajištění v dolech, protože prioritou je, aby tady byla maximálně zajištěna bezpečnost, bezpečný provoz. A samozřejmě budeme dohlížet také na to, aby byly plněny všechny zákonné parametry z hlediska dalšího provozu OKD.

To, co pokládám za důležité, je, aby firma byla schopna plnit své závazky vůči svým zaměstnancům, tzn. aby jim byla schopna vyplácet mzdy, aby jim byla schopna vyplácet event. odstupné, pokud tito zaměstnanci budou muset z firmy odejít. A určitě vláda má silný zájem na tom, aby OKD zůstalo v provozu, aby pokračovala těžba, protože to by nám samozřejmě umožnilo rozložit ten tlak na trh práce v Moravskoslezském kraji do delšího období. Takže i v tomto smyslu je vláda připravena jednat s těmi, kdo budou nyní v této firmě rozhodovat. Ale musíme nejprve vyčkat na posouzení návrhu, který předložil management, a musíme vyčkat na rozhodnutí soudu.

Tolik tedy velmi stručně k těmto opatřením. Jinak platí, že zítra ministr průmyslu a ministryně práce by měli navštívit Moravskoslezský kraj a budou pokračovat v jednáních tak, aby vláda rozhodovala příští středu plně informovaně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

13:04 Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.