Prezident Zeman: I v nepřehledné době postmoderní relativizace existují ideály, za které stojí bojovat

05.05.2021 16:03

Prezident republiky zaslal ve středu dne 5. května 2021 dopis adresovaný vedení Mezinárodní federace odbojářů – Asociace antifašistů při příležitosti 70. výročí jejího založení.

Prezident Zeman: I v nepřehledné době postmoderní relativizace existují ideály, za které stojí bojovat
Foto: Hana Brožková
Popisek: Český prezident Miloš Zeman

Vážený pane prezidente, vážený pane generální tajemníku, dámy a pánové,

když jsem byl požádán, zdali bych zaslal zdravici při příležitosti 70. výročí založení Mezinárodní federace odbojářů – Asociace antifašistů, neváhal jsem ani chvilku. Je mým potěšením přispět svým drobným vkladem k oslavám této renomované a záslužné organizace.

Od svého vzniku v r. 1951 totiž pomáhá udržovat paměť na jedno z nejtemnějších období lidské historie. I naši zemi si podmanil nelidsky brutální, zpupný a zotročují nacistický režim, který vedle armádních organizací pomohli zdolat také partyzáni a odbojáři, jejichž odkaz Vaše federace společně s více než dvacítkou členských národních organizací v evropských i mimoevropských zemích pečlivě střeží.

Do svého úsilí se Vám daří zapojovat také mladou generaci. To je zapotřebí obzvláště teď, v době, kdy se historie nezřídka stává služkou politiky a všemožní přepisovači dějin se snaží zamlčovat či přímo účelově překrucovat fakta, o nichž mnozí Vaši členové mohou podat očitá svědectví.

Přál bych si, abychom takové válečné hrůzy, jimž naši předkové čelili během druhé světové války a které následně daly vzniknout i Mezinárodní federaci odbojářů – Asociaci antifašistů, již nikdy nezažili. Jsem rád, že vám mohu jménem České republiky alespoň prostřednictvím tohoto dopisu poděkovat za to, že k tomu svým dílem přispíváte. Vaše odhodlání připomínat fakta, byť jakkoli tragická, a bránit mír a svobodu jsou inspirací a důkazem toho, že i v nepřehledné době postmoderní relativizace existují ideály, za které stojí bojovat.

Ještě jednou Vám gratuluji k výročí a přeji hodně zdraví, sil a elánu.

S pozdravem

Miloš Zeman
prezident České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): „Demokracie“ je v případě von der Leyenové jen eufemismem pro cenzuru

14:02 David (SPD): „Demokracie“ je v případě von der Leyenové jen eufemismem pro cenzuru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke „kandidatuře" Ursuly von der Leyenové na post před…