Prezident Zeman: Přijetí předsedy vlády prezidentem republiky

05.05.2017 14:05

Záznam přijetí předsedy vlády Bohuslava Sobotky prezidentem republiky Milošem Zemanem dne 4. května 2017

Prezident Zeman: Přijetí předsedy vlády prezidentem republiky
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

předseda vlády: Já přemýšlím, dámy a pánové, k čemu bych se měl v tuto chvíli vyjádřit, protože já jsem přišel na jednání s panem prezidentem o řešení vládní krize, takže v tuto chvíli očekávám, že se sejdu s panem prezidentem, abychom prodiskutovali řešení této vládní krize.

prezident republiky: Pokud je to všechno, tak moje sdělení bude poněkud delší. Dámy a pánové, ještě včera mě sekretariát předsedy vlády informoval o tom, že pan premiér chce přijet na Hrad, aby podal demisi. Proto jsme připravili obvyklé aranžmá, které probíhá při všech demisích předsedů vlád. A na rozdíl od pana premiéra já tomuto aranžmá dostojím.

Takže, vážený pane premiére, dovolte mi, abych Vám především poděkoval za práci, kterou jste vykonal v čele české vlády.

Zadruhé, žádám Vás, aby vláda do doby, než jmenuji nového premiéra, a na jeho návrhu novou vládu tak, jak je obvyklé, plnila své funkce s tím, že nebude přejímat žádná strategická rozhodnutí, to znamená rozhodnutí s dlouhodobými účinky.

Zatřetí, dovolte, abych Vám popřál ve Vašem budoucím životě, ať už politickém nebo osobním, mnoho úspěchů, zdraví, štěstí a životní pohody.

Pro novináře, které jsme sem pozvali, bych rád dodal, že v sedm hodin ráno, což je, milý pane premiére, zatraceně noční doba, kdy normální lidé spí a nejednají, se svolalo shromáždění na Strakově akademii, kde došlo ke změně původní dohody, to znamená, podle sdělení šéfky sekretariátu pan premiér mně chce oznámit, cituji paní Bělu Hejnou, že chce demisi podat kolem dvacátého května, je to tak pane premiére? Cituji šéfku Vašeho sekretariátu. A já chápu, že odklad tohoto rozhodnutí je tak trochu kolísavý, ale nechci ho z lidského hlediska kritizovat, chtěl bych pouze připomenout slova pana Bělobrádka, předsedy lidovců, s nímž jsem jednal před krátkou dobou, který veřejně vyjádřil názor, že Vaše demise, pane premiére, by měla být co nejdříve.

Tím končím, jak už jsme se dohodli, otázky nebudou a vše podstatné jsme slyšeli. Bůh s Vámi a neshledanou.

předseda vlády: Dobře, já se omlouvám, dámy a pánové, pane prezidente, já jsem nepřišel podat v tuto chvíli demisi. Přišel jsem na politické konzultace, které se týkají vývoje kolem vládní krize. Kdybych přišel podat demisi, tak bych měl samozřejmě s sebou příslušný dokument o tom, že podám demisi.

Dámy a pánové, já jsem avizoval před časem, že podám demisi jako předseda vlády, což z pohledu Ústavy znamená i pád vlády jako celku. První věc, o které jsem se chtěl dneska ujistit při rozhovoru s Vámi, pane prezidente, je, jaký je výklad ze strany Ústavy, respektive ze strany prezidenta republiky, protože těžko mohu podat demisi v tuto chvíli, když není zřejmé, jakým způsobem Pražský hrad k této demisi přistoupí. Jestli ji bude vnímat jako demisi celé vlády, nebo jestli ji bude vnímat jako demisi pouze předsedy vlády. To je první věc.

Druhá věc, včera jsem informoval členy vlády o tom, že demisi podám v polovině měsíce května. K tomu jsem samozřejmě připraven a dnes jsem s Vámi chtěl probrat konkrétní termín, k jakému tuto demisi podám. Vzhledem k tomu, že tady bylo připraveno toto aranžmá, musím konstatovat, že demise tedy bude podána písemnou formou, která bude doručena na Hrad. Bude podána k datu, které jsem již dříve avizoval, to znamená, nedochází tady k žádné změně. To znamená, demise bude podána, bude podána k datu, které jsem avizoval, to znamená k polovině měsíce května, a bude doručena na Hrad písemnou cestou, tak jak to bývá v obvyklých případech, že tato demise byla pokládána písemně.

Já jsem si samozřejmě ověřoval, jakým způsobem byla podávána demise předcházejících premiérů, ať už to byl premiér Petr Nečas, nebo to byl premiér Jiří Rusnok, tyto demise byly podávány písemnou cestou. Já jsem Vám nedoručil žádnou takovouto písemnou demisi, a tato písemná demise bude následně doručena. Musím říct, že ta situace pro Českou republiku není jednoduchá a v tuto chvíli mě zaráží způsob, jakým Hrad přistoupil k této schůzce, která si myslím, že je velmi důležitá z pohledu dalšího postupu, pokud jde o řešení vládní krize.

Dovolte mi, abych Vás informoval o tom, že nejsilnější vládní strana, sociální demokracie, je připravena ten problém vyřešit velmi rychle. Jsme připraveni sestavit vládu na koaličním půdorysu. Máme jednu podmínku, členem této vlády by neměl být ministr financí, který je v tuto chvíli zatížen významnými skandály. A chtěl jsem Vás také informovat o těch důvodech, které vedly předsedu vlády k tomu, aby tu demisi podal. A to jsou právě problémy, které se týkají ministra financí a místopředsedy vlády Andreje Babiše. I toto jsem chtěl během této schůzky učinit. A předpokládal jsem, že Vás jako prezidenta republiky tyto důvody budou zajímat, a chtěl jsem Vás o nich informovat.

Domnívám se, že vládní krizi lze vyřešit velmi rychle. Stačí pro to jediná věc, a to je, aby Andrej Babiš upřednostnil zájmy republiky před zájmem svým. Sociální demokracie je připravena k témuž kroku. Chtěl jsem Vás také, pane prezidente, informovat o tom, že netrvám na tom, abych byl nominován ze strany sociální demokracie do pozice premiéra, pokud bude obnovena na koaličním půdorysu. Ale stejně tak požaduje sociální demokracie, je to její trvalý požadavek, aby Andrej Babiš nebyl členem této vlády. Pokud Andrej Babiš akceptuje tento požadavek, myslím si, že není vůbec žádný problém, abychom velmi rychle obnovili fungování vlády na koaličním půdorysu.

To jsou věci, o kterých jsem Vás dnes chtěl informovat, a určitě by mě zajímal Váš názor. Pokud ten Váš názor budete chtít sdělit při příležitosti tohoto tiskového brífinku, pak je to možné.

Jinak, pane prezidente, chci Vás ujistit, že jsem složil slib člena vlády, že ten slib také vychází z toho, že budu respektovat Ústavu a zákony České republiky, to znamená i v této věci, pokud jde o demisi předsedy vlády, budu postupovat v souladu s ústavními precedenty, budu také postupovat v souladu se zákony a Ústavou České republiky.

Pokud jde o termín demise, jak jsem řekl, bude označen v písemné rezignaci, kterou Vám zašlu tak, aby to bylo nesporné, aby kolem toho nebyly žádné diskuse, a předpokládám, že tato demise bude vnímána jako demise celé vlády, nikoliv pouze jako předsedy vlády. Já jsem tu demisi podal proto, abych řešil problém ministra financí, a ten se nevyřeší v okamžiku, kdy podá demisi pouze předseda vlády, a neotevřelo by to možnost k tomu, abychom o celé věci jednali a našli nějaké rozumné řešení až do voleb do Poslanecké sněmovny. Samozřejmě, do doby, než se ustaví eventuální nová vláda, jsem připraven vést vládu odpovědným způsobem jako vládu v demisi, a opět tady se odvolávám na ústavní precedenty, které jsou k dispozici.

Jinak, pane prezidente, domnívám se, že ta komunikace mezi Úřadem vlády a Kanceláří prezidenta republiky byla do té míry pružná, že umožnila vyhnout se tady této akci, která se zde odehrála na Pražském hradě, a domnívám se, že to je skutečně zbytečné a poněkud to znevažuje vážnou chvíli, kterou v tuto chvíli prožíváme z hlediska tedy řešení politické a vládní krize, která tady je.

A jako poslední věc bych chtěl dodat, doufám, že si, pane prezidente, uvědomujete vážnost problému ministra financí a místopředsedy vlády Andreje Babiše, a že tuto věc nebudete přehlížet a že ji nebudete ignorovat.

Děkuji za Vaši pozornost.

prezident republiky: Děkuji Vám, pane premiére, pro Vaši pozornost znovu připomínám, že to byl Váš, nikoli můj sekretariát, který ještě včera oznámil, že mi dnes předáte demisi. Vyřiďte si to, prosím, se svým sekretariátem, to zaprvé.

Zadruhé, beru s potěšením Vaše veřejné ujištění, že v průběhu kolem dvacátého května podáte demisi písemnou formou, a jistě uznáte, že, jak říkají na Moravě, ani pan farář dvakrát nekáže, takže tento ceremoniál považuji za konečný, a nevidím důvod, proč by se měl opakovat.

A nyní mně dovolte, abych Vás pozval na diskusi, která mě zajímá stejně tak, jako mě zajímalo včerejší stanovisko Andreje Babiše a Milana Chovance a dnešní stanovisko kolegy Bělobrádka, protože jsem zastáncem toho, že vláda by měla dovládnout do řádných voleb, kam zbývá půl roku, na existujícím koaličním půdorysu. A zdá se, že i na tom se kupodivu můžeme shodnout, i když Vaše rezignace vytvořila krizi, kterou nikdo z nás nepředpokládal.

Děkuji Vám za Vaši účast.

předseda vlády: Děkuji, pane prezidente, já se velice rád k Vám za malý okamžik připojím, pouze bych chtěl v tuto chvíli jasně říci, že krizi nevytvořila rezignace předsedy vlády. A já myslím, že je to zřejmé i z hlediska veřejnosti, že tuto krizi vytvořil problém místopředsedy vlády a ministra financí Andreje Babiše.

Vláda fungovala velmi dobře více než tři roky do doby, než se objevila vážná podezření vůči místopředsedovi vlády a ministrovi financí Andrejovi Babišovi z toho, že on sám v rámci akce korunové dluhopisy při obchodech mezi svými firmami Agrofertem je podezřelý z toho, že se dopustil daňových úniků. Ta krize vypukla v okamžiku, kdy se ukázaly problémy se zdroji a původem jeho majetku. Čili tady je myslím zřejmé, že krize nebyla způsobena tím, že jsem podal demisi vlády jako předseda vlády. Já jsem tu vládu držel několik let pohromadě navzdory určitým problémům, které vždycky v koaličních vládách bývají, ale ta krize byla způsobena a vyvolána problémy místopředsedy vlády a ministra financí Andreje Babiše.

Předpokládám, že budu dnes informovat prezidenta republiky o návrhu sociální demokracie na postup při řešení této koaliční krize. To znamená, navrhujeme obnovit koalici na půdorysu, který v tuto chvíli máme, to znamená spolupráce ČSSD, ANO a KDU-ČSL s tím, že požadavkem sociální demokracie je, aby ministr financí, který je zatížen skandály, členem této vlády nebyl.

Takže v tuto chvíli budu informovat prezidenta republiky o tomto postupu a, jak už jsem uvedl, doručím řádným způsobem rezignaci v plánovaném termínu, který jsem měl na mysli v okamžiku, kdy jsem dneska jel na jednání tady na Pražském hradě.

Jinak musím říci, že jsem nebyl informován o tom, že zde bude připraven takovýto ceremoniál, je to pro mě překvapení. Proto jsem také na začátku reagoval takovým způsobem, jakým jsem reagoval. To znamená, neočekával jsem, že tady takovýto ceremoniál bude. Nebyla o tom Úřadu vlády poskytnuta žádná zpětná informace. Očekával jsem, že proběhne standardní jednání s prezidentem republiky. Koneckonců takových schůzek jsem tady na Pražském hradě absolvoval už velké množství.

Takže tolik jenom ještě komentář k tomu, čeho jsme tady byli svědky dnes na jednání na Pražském hradě, ale musím říci, bohužel, taková už je česká politika. A bohužel, vypadá to tak, že taková už je česká politika i v nejvyšších patrech. Myslím si, že jsme si to mohli dnes tady odpustit, ale bohužel říkám, taková je česká politika. Aspoň si lidé uvědomí, jakým způsobem je tady nutné postupovat, aby člověk prosadil určité principy a zásady právního státu.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…