Primátor Hrabálek: Parkovací systém začne v Hradci Králové fungovat postupně

29.04.2020 10:13

Vláda ČR včera večer zrušila nařízení o zákazu placeného parkování s platností od dnešního dne, v Hradci Králové bude parkovací systém v provozu od čtvrtka 30. dubna.

Primátor Hrabálek: Parkovací systém začne v Hradci Králové fungovat postupně
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Kontrola parkovacích karet či úhrady parkovného a případný postih ze strany městské policie bude však v následujících dnech ještě v režimu domluvy a především informování, že systém zpoplatněného parkování v Hradci Králové je již v provozu.

„Takovouto změnu nelze zavést ze dne na den. Veřejnost potřebuje čas, aby se o obnovení zpoplatnění a regulace parkování dozvěděla, ne každý tuto informaci zaznamenal. Strážníci tak v prvních dnech obnovení zpoplatnění parkování budou přestupky řešit domluvou. Ale samozřejmě v případech, kdy řidiči, kteří budou této tolerance zneužívat nebo mají bohatou historii přestupků, již bude třeba k sankcím přistoupit,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek. Městská policie bude také v těchto dnech dávat řidičům za stěrače informační letáčky, že parkovací systém je již v provozu a je třeba dodržovat jeho pravidla. „Toto přechodné období ale nelze stanovit na několik týdnů, dodržování pravidel parkování v našem městě se tak bude postupně kontrolovat důsledněji. Především v zónách v lokalitě Velkého náměstí a v Okružní ulici pod nadjezdem, kde jsou parkovací místa určená na konkrétní rezidenty, bude třeba pravidla začít dodržovat co nejdříve,“ dodává primátor.

Společnost ISP nyní postupně zapíná parkovací automaty a virtuální platební systémy, vše by mělo být v provozu od 30. dubna. „Cílem regulace parkování je dopravně odlehčit centru města a držitelům karet v rezidentních zónách. V době, kdy byla regulace zrušena, se bohužel stávalo, že senioři, kteří v doporučený čas mezi osmou a desátou hodinou odjeli na nákup, tak při svém návratu žádné volné parkovací stání nenašli,“ říká náměstkyně primátora pro oblast majetku Věra Pourová. „Městská rada by měla v příštím týdnu projednávat dočasnou úpravu parkování v modrých zónách Labská a Orlická kotlina. Formou SMS nebo pomocí mobilní aplikace pak bude možné vydat určité množství karet na jednotlivé dny, například pro řemeslníky nebo pro návštěvníky, kteří v těchto dnech svým blízkým a příbuzným dovážejí potraviny a nákupy tak, aby nemuseli pro papírovou formu karty na ISP,“ doplňuje náměstkyně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.