Primátor Svoboda: S výročím se České Budějovice rozloučí magickou show na náměstí

16.11.2015 11:05

Oslavy 750 let založení Českých Budějovic čeká slavnostní zakončení.

Primátor Svoboda: S výročím se České Budějovice rozloučí magickou show na náměstí
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda (ANO)

„Multimediální představení s názvem Magické Budějovice se setkalo s velmi pozitivním ohlasem diváků. Na náměstí Přemysla Otakara II. přilákalo asi patnáct tisíc lidí a rád bych věřil, že podobný počet se sejde na stejném místě i v pátek 20. listopadu, kdy se bude show, doplněna o nové prvky, opakovat. Účastníci se tak mohou těšit na hodinovou audiovizuální projekci, při níž znovu ožije budova radnice, Samsonova kašna i Černá věž. To vše doplní velkoplošná projekce, živá vystoupení, scénická hudba i výpravný ohňostroj,“ prozrazuje primátor Jiří Svoboda.

Datum zakončení oslav, které tematicky navazuje na úspěšnou březnovou multimediální show a je pro všechny zdarma, není náhodné. Uskuteční se v pátek 20. listopadu, tedy v předvečer dne, kdy se v Budějovicích tradičně připomínal svátek Panny Marie Budějovické.

Ta je více než 500 let patronkou města. V minulosti se jí přičítala záchrana města před husity, obléháním nepřátelskými vojsky, epidemií moru a také se ji připisují zázraky a uzdravení nemocných. Zájemci mohou ve dnech 20., 21. a 22. listopadu navštívit studniční kapli dominikánského kláštera, kde bude vystaven originál středověkého obrazu Panny Marie Budějovické. „Chtěla bych poděkovat všem partnerům, kteří nám maximálně vyšli vstříc a na akci se budou finančně podílet. Generálním partnerem je společnost ČEVAK, dále firmy Robert Bosch, A.S.A., Samson, Edikt, PCO – Hlídací služba, a Metrostav. Zakončení oslav má také podporu mediálních partnerů – Jihočeské televize, Českobudějovického deníku, rádia KISS Jižní Čechy a Budějcké Drbny. Bez této podpory by tato akce nemohla vzniknout,“ doplňuje slova primátora radní Lucie Kozlová.

Na přípravy bylo jen pár týdnů

„Takto velké oslavy se standardně připravují minimálně rok. My jsme na přípravy měli jen pár týdnů. Přesto se uskutečnila řada sportovních a kulturních akcí, které pořádaly různé spolky a organizace. Jsem přesvědčena, i na základě reakce veřejnosti i médií, že se nám oslavy povedly,“ dodává koordinátorka oslav Vladimíra Hrušková.

Slavnostní zakončení oslav v podobě multimediálního představení MAGICKÉ BUDĚJOVICE se znovu ujme českobudějovická agentura Art4promotion. „Jubileum, jakým je výročí 750 let, si jednoznačně zaslouží, abychom se s ním rozloučili. Závěrečný ceremoniál bude mít stejnou podobu jako ten březnový, kdy se nám podařilo oživit duši města, jeho příběh i živé srdce. Na tyto nadčasové prvky navážeme a přidáme několik nových. Diváci se mohou těšit na netradiční příjezd krále i ohnivou show,“ říká za pořádající agenturu Art4promotion její jednatelka Lenka Střítecká.

Uzavírky a veřejné osvětlení

Ohledně uzavírek je nutné počítat s tím, že ve dnech 17. až 19. listopadu dojde k záboru veřejného prostranství před radnicí a na přilehlém rohu náměstí, kde budou realizovány technické přípravy.

Dne 17. listopadu bude zrušena část parkovacího stání na straně náměstí Přemysla Otakara II. mezi radnicí a ulicí Karla IV.

Ve dnech 18. a 19. listopadu pak bude tato část parkoviště uzavřena zcela.

20. listopadu, tedy v den akce, bude od 11 hodin do půlnoci průjezd náměstím uzavřen zcela. Uzavírka ulice Radniční a Česká až po ulici Piaristická bude vyvolána nutností zřízení dočasného vyhrazeného parkoviště pro účinkující a pořadatele.

V pátek 20. listopadu od 19 do 20 hodin bude zhasnuto veřejné osvětlení na náměstí Přemysla Otakara II. a v ulicích Biskupská po Širokou, Radniční, Piaristická, U Černé věže po Hroznovou a Kanovnická.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…