Primátor Thoma: Blokování stavby dálnice D3 hraničí s bezohledností

11.09.2013 8:52

Stavební firmy Strabag a Eurovia se rozhodly zpochybnit výběrové řízení na zhotovitele dvou úseků dálnice D3. Argumentují údajně dumpingovými cenami vítězné společnosti Skanska. Opětovné oddálení stavby dálnice u Českých Budějovic kritizuje českobudějovický primátor Juraj Thoma.

Primátor Thoma: Blokování stavby dálnice D3 hraničí s bezohledností
Foto: Redakce
Popisek: Bývalý primátor Českých Budějovic Juraj Thoma

„Jakkoliv rozumím rozhodnutí neúspěšných uchazečů zvrátit v jejich prospěch výsledky dvou veřejných zakázek dohromady za více než miliardu korun, považuji je směrem k obyvatelům a návštěvníkům Jihočeského kraje za bezohledné. Cena, díky které společnost Skanska v tendru zvítězila, je přece právně závazná a Ředitelství silnic a dálnic jistě nastavilo takové smluvní podmínky, které nedovolí, aby stát za dálnici zaplatil o korunu více,“ říká Juraj Thoma.

„Osobně nepovažuji sedmiprocentní rozdíl za takový, který by někoho opravňoval hovořit o dumpingových cenách. Českobudějovická radnice například díky otevřenému přístupu k veřejným zakázkám dosáhla jen v loňském roce třináctiprocentní úspory mezi předpokládanou hodnotou zakázky a její konečnou cenou. Pokud se tedy někdo smluvně zaváže, že dálniční úseky u Českých Budějovic postaví za cenu nižší než obvyklou, nechme ho pracovat. Současně je ale třeba tvrdě kontrolovat kvalitu prováděných staveb a odmítat případné snahy o proplácení domnělých víceprací,“ upozorňuje Thoma a dodává v nadsázce: „Jako inspektora pro tyto činnosti by si ŘSD mohlo domluvit třeba některého z neúspěšných uchazečů...“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: obcaneprobudejovice.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

23:07 Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.