Primátor Žbánek: Dohodli jsme se velmi rychle na praktické spolupráci s Charitou

23.03.2020 11:17

Seniorům pomohou dobrovolníci v zapůjčených vozech od Škoda Auto z projektu #SKODAAUTOPOMAHA.

Primátor Žbánek: Dohodli jsme se velmi rychle na praktické spolupráci s Charitou
Foto: anoolomouc.cz
Popisek: Miroslav Žbánek

Olomouckým seniorům, kteří si v nouzové situaci nemohou obstarat potraviny, pomáhá nová spolupráce města s Charitou. Ke společnému projektu města Olomouce a Charity Olomouc teď zásadně přispěla i soukromá firma. Bezplatně nabídla k zapůjčení flotilu nových aut, díky kterým se budou dobrovolníci dostávat k seniorům rychleji. Auta už jsou v Olomouci a od pondělí 23. března začnou k osamělým seniorům jezdit.

„Když v rámci stavu nouze vláda pověřila obce zajištěním pomoci seniorům s nákupy, dohodli jsme se velmi rychle na praktické spolupráci s Charitou. Mají s řešením sociální pomoci bohaté zkušenosti a spolupracují s řadou prověřených dobrovolníků. Město zase může nabídnout pomoc se zajištěním této služby. Jde o logické vyústění dlouhodobé spolupráce v reakci na současné potřeby a poptávku,“ řekl při podpisu smlouvy primátor Mirek Žbánek.

Auta pro dobrovolníky olomoucké Charitou, zásadní výsledek spolupráce, se podařilo vyjednat ihned a to díky iniciativě lidí z odboru sociálních věcí olomouckého magistrátu. Společnost ŠKODA AUTO a její inovační centrum ŠKODA AUTO DigiLabkoda Auto totiž vytvořily program #SKODAAUTOpomaha a nabídly k zapůjčení flotilu nových automobilů, navíc po celou dobu krizové situace bezplatně. Za pár hodin tak do Olomouce z Prahy zamířila flotila deseti aut. „Jsem pyšný na své kolegy, kterým se tohle podařilo a díky nimž je vklad města do společné pomoci větší,“ dodal primátor Žbánek.

„Je to pro nás obrovská pomoc. Kvůli velkému nárůstu zájmu seniorů o nákupy potravin a drogerie bychom to bez pomoci externího partnera těžko zvládali. Pro osamělé seniory, kteří nemají rodinné nebo sousedské zázemí, je to velmi náročné a těžké období, obracejí se na nás ve stovkách případů. Vážím si toho, že si naší práce někdo všímá a nabídl takto užitečnou pomoc,“ reagoval ředitel Charity Olomouc Petr Prinz.

„Napříč automobilkou se nám podařilo shromáždit přes 100 vozů, které dáváme ihned k dispozici, mimo jiné i do Olomouce. Můžeme být tak rychlí díky naší carsharingové platformě HoppyGo, přes kterou vozy zapůjčujeme,“ uvádí Jarmila Plachá, vedoucí ŠKODA AUTO DigiLab.

Auta jsou tak v Olomouci připravena, aby s nimi dobrovolníci mohli v pondělí 23. března vyrazit na první návštěvy osamělých seniorů. „O odvoz řidičů do Prahy, se postarali naši dobrovolní hasiči, kteří auta s dobrovolníky a zaměstnanci Charity v pátek 20. března přivezli,“ řekl primátor Žbánek.

Pokud se chcete přidat k dobrovolníkům, kteří od pondělí zajišťují nákupy pro seniory, kontaktujte koordinátorku dobrovolnictví: Milada Malíšková | +420 734 435 448 | dobrovolnictvi@olomouc.charita.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…