Primátor Žbánek: S Charitou spolupracujeme dlouhodobě

04.01.2020 8:39

Tříkrálový kostým oblékne primátor, biskup a ředitel Charity.

Primátor Žbánek: S Charitou spolupracujeme dlouhodobě
Foto: anoolomouc.cz
Popisek: Miroslav Žbánek

Neobvyklou trojici koledníků mohou Olomoučané spatřit v ulicích historické části města v pondělí 6. ledna 2020. Tři králové se vydají na koních od katedrály sv. Václava přes centrum města a zavítají na významné olomoucké instituce. V tříkrálovém kostýmu popřeje všem navštíveným šťastný nový rok primátor města Olomouc Miroslav Žbánek, olomoucký biskup Mons. Josef Nuzík a ředitel Charity Olomouc Petr Prinz.

Na začátku svého putování se tři králové pokloní narozenému králi v jeslích společně s koledníky z Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) v katedrále svatého Václava. Poté vyrazí tříkrálový průvod v čele s olomouckým primátorem na koních v doprovodu muzikantů z Konzervatoře Evangelické akademie v Olomouci (KEA) na koledu po městských institucích, druhý trojlístek králů z ACHO vyrazí prosit za potřebné po krajských institucích.

Podle primátora a tříkrálového koledníka v jedné osobě Miroslava Žbánka, skutečnost, že Tříkrálová sbírka vzešla právě z Olomouce, dokládá, jak významné postavení sbírce náleží. „Dlouhodobě spolupracujeme s Charitou, věnujeme se řadě společných projektů. Když se na mě obrátili pracovníci z Charity, abych se jako koledník zapojil do Tříkrálové sbírky, tak jsem na to kývnul. Tak jako kývnu na každý dobrý nápad,“ přibližuje první muž olomoucké radnice. Tříkrálové koledy zazpívají koledníci v letošním roce nově i v Moravském divadle Olomouc a Knihovně města Olomouce.

„Vážím si tradic, které nás v dnešní nestabilní době pojí s dědictvím po předcích. Naše společnost se tříkrálovou sbírkou jaksi zlidšťuje a prosvětluje, pokud nemyslíme jen na sebe a hledáme cesty k druhým,“ vysvětluje Petr Prinz, ředitel Charity Olomouc. Od počátku zůstává záměr Tříkrálové sbírky stejný, a to získat finanční prostředky pro lidi ocitající se v nouzi. „Výtěžek pomůže podpořit rozvoj domácí hospicové péče na Olomoucku. Částí zafinancujeme úpravy azylového domu sv. Anežky pro starší nemocné lidi a také opravy a rozšíření hygienického zázemí pro lidi bez domova,“ sdělila Barbora Cigánková, zástupkyně ředitele Charity Olomouc.

Do ulic olomouckého děkanátu se vydá na 1 500 malých i velkých dobrovolníků koledníků, aby přinesli radostnou zvěst o narození Krista a zároveň prosili za ty, kteří si nemohou sami pomoci. Příspěvky se sbírají do úředně zapečetěných a očíslovaných kasiček s logem Charity, vedoucí tříkrálové skupinky se vždy prokáže platnou průkazkou. „Těší nás, že se nám hlásí tolik ochotných dobrovolníků, kteří nám pomáhají nejen s přípravou sbírky, ale hlavně se samotným koledováním,“ přiblížila Veronika Velčovská, koordinátorka sbírky pro Olomouc.

První koleda proběhne v olomouckém děkanátu na venkově 3. ledna. Do ulic vyrazí koledníci v obci Daskabát a Velký Týnec. V Olomouci se první koledování uskuteční v sobotu 4. ledna. V loňském roce se do akce zapojilo na 1.480 lidí, vypraveno bylo 392 kolednických skupinek.

Tříkrálovou sbírku, největší dobrovolnickou akci v zemi, je možné podpořit i dalšími způsoby, například DMS KOLEDA 30 (nebo 60, 90) na číslo 87 777 (cena jedné DMS je 30 Kč, 60 Kč nebo 90 Kč) nebo příspěvkem na účet Tříkrálové sbírky číslo 66008822/0800 u České spořitelny, VS: 777. Všem dárcům děkujeme za projevenou štědrost.

Tříkrálová koleda 2020 po olomouckých institucích
8:30 – společná modlitba koledníků CHOL a ACHO v katedrále sv. Václava
9:00 – Rektorát - UP Olomouc
9:30 – CMTF UP
10:00 – MŠ Ovečka (setkání s dětmi venku)
10:30 – Moravské divadlo Olomouc
11:00 – radnice - SMOL
11:45 – Knihovna města Olomouce
12:00 – Arcibiskupství olomoucké
12:15 – Kurie

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…