Prohlášení krajského předsednictva ANO Královéhradeckého kraje k povolební situaci

31.10.2016 17:30

Toto prohlášení vzniklo 17. 10. jako reakce na nepravdivé informace, které byly veřejně prezentovány poslankyní za hnutí ANO Martinou Berdychovou.

Prohlášení krajského předsednictva ANO Královéhradeckého kraje k povolební situaci
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

První lež, kterou uvedla, bylo, že poslanec Pavel Plzák údajně podepsal dokument, ve kterém krajská organizace Královéhradeckého kraje odmítá spolupracovat při krajských volbách s hnutím Východočeši. Jediný dokument, který na toto téma vznikl, bylo usnesení (možno k nahlédnutí) o neumístění členů hnutí Východočeši na kandidátku hnutí ANO 2011 v krajských volbách 2016. Jednalo se o strategické rozhodnutí, kdy přínos kandidátů hnutí Východočeši na kandidátce ANO by nebyl efektivní, neboť při jejich samostatné kandidátce by byla větší naděje na zisk dalších mandátů a tím lepší pozice při následném sestavování většiny v krajském zastupitelstvu. V roce 2012 byla uzavřena dohoda mezi hnutím Východočeši a hnutím ANO o spolupráci pouze pro účely krajských voleb 2012 a o finanční půjčce ve výši 2.500.000,-Kč.

Nečestné jednání provázelo i komunální volby v roce 2014, kdy hnutí Východočeši falšovalo kandidátní listinu a úmyslně na ni zapsalo osobu, která již byla na kandidátní listině hnutí ANO. Uváděli také politickou příslušnost u osob, kteří již členství v ANO neměli. Vedení hnutí Východočeši nepravdivě informovali své členy a veřejnost o stavu financí svého hnutí a tvrdili, že ANO jsou dlužníci a dluží Východočechům peníze za mandát poslankyně Berdychové. Zapomněli se zmínit, že se nepodíleli ani jednou korunou na předvolební kampani do Poslanecké sněmovny v roce 2013. Nicméně rozhodnutí o spolupráci bylo ponecháno na kandidátech hnutí ANO v jednotlivých městech, zda se rozhodnou pro společnou kandidátku nebo spolupráci s Východočechy.

I přes tyto problémy jsme byli dále rozhodnuti spolupracovat s Východočechy a v tomto duchu byla komunikována celá předvolební krajská kampaň. Od začátku jsme všude uváděli, i otevřeně na tiskové konferenci, že oni jsou náš první koaliční partner, kterého oslovíme. A tak se i stalo.

Při sečtení cca 70 % hlasů volala Klára Dostálová paní Berdychové a domluvily se, že koalici budou vyjednávat společně a že se sejdou na schůzce druhý den ráno v Holovousích. Paní Berdychová byla první partner, kterému lídryně Klára Dostálová volala. Tuto dohodu komunikovala paní Dostálová i s panem poslancem Pilným, který ji potvrdil, že by paní Berdychová nikdy nešla proti hnutí ANO. Přibližně za 3 hodiny volala Martina Berdychová , že se domluvila s někým jiným. Je nepochopitelné, proč paní Berdychová neinformovala kohokoliv z Hnutí ANO, že bude jednat i s někým dalším, když věděla o dohodě. Podraz, který provedla, je o to horší, že znehodnotila práci několika desítek lidí, kteří se podíleli na přípravě a průběhu volební kampaně a připravila hnutí o několik milionů korun, které jsme na kampaň získali. Pro nás je však zásadní, že jsme i přes veškeré úsilí a snahu nemohli naplnit slib našim voličům, kteří nám věřili, dali nám svůj hlas, a kteří spolu s námi chtěli změnu ve vedení kraje.

Poslankyně hnutí ANO Martina Berdychová, tímto svým nečestným jednáním cíleně „zmrazila“ naše další možné povolební vyjednávání a sama se mezitím usmívala a klepala si rukou s našimi oponenty.

Další nesoulad v názorech paní poslankyně Berdychové byl patrný z jejich povolebních mediálních výstupů, kde uvedla, že v případě vysoké placené funkce na kraji se vzdá poslaneckého mandátu a toto vzápětí popřela svým dalším tvrzením v novinovém článku, kde řekla, že nevidí důvod se poslaneckého mandátu vzdát.

Krajské předsednictvo Královéhradeckého kraje

Pavel Plzák

Peter Sadovský

Jan Groh

Jan Borůvka

Jan Kodydek

Roman Chromý

Lídr pro krajské volby 2016

Klára Dostálová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích