Prokšanová (KSČM): Revoluční odborové hnutí tady a teď!

26.02.2024 4:31 | Komentář

Odborové hnutí má být skutečně radikální a revoluční. Je to nejsilnější nástroj pracujících, jak se bránit útlaku a vykořisťování ze strany zaměstnavatelů. Jak mu můžeme pomoct plnit jeho úlohu ve chvíli, kdy jeho vedení selhává?

Prokšanová (KSČM): Revoluční odborové hnutí tady a teď!
Foto: KSČM
Popisek: KSČM - logo

Po letech očekávání a zklamání, která ČMKOS coby největší odborová centrála v zemi přináší, už jsem k její akceschopnosti celkem skeptická. Jsem přesvědčená, že odborové hnutí má být skutečně radikální a revoluční. Je to nejsilnější nástroj pracujících, jak se bránit útlaku a vykořisťování ze strany zaměstnavatelů. Mnoho věcí se daří, vyjednávají se jednotlivé kolektivní smlouvy apod. Nicméně ve chvíli, kdy už je situace v zemi tak vymknutá z kloubů, že stávkují a protestují téměř všechna odvětví proti neschopnosti a asociálnosti vlády, očekávala bych, že se i odbory trochu "urvou ze řetězu".

Kroky pravicových vlád nikdy nebyly a nebudou v zájmu pracujících. Není nač čekat. Místo toho, aby lidé plýtvali energií na boj proti běžencům, homosexuálům a dalším menšinám, které jsou stejnými oběťmi vládnoucích elit, měli bychom spojit síly v boji proti tomu největšímu nepříteli - třídě asociálních kapitalistů, pro které jsou jedinou hodnotou peníze. Na našich životech jim nezáleží a nechají nás klidně padnout až na úplné dno, třeba i to válečné. Kapitalismus rozděluje společnost tím, že jí podsouvá falešná dilemata, štve lidi proti sobě na základě marginálních problémů a tím oslabuje jejich jednotu, protože ví, že sjednocená pracující třída je jeho největším nepřítelem.

Pokud v roli sjednotitele odboroví hlavouni selhávají, je to na nás zdola. Konec výmluv! Konec čekání, že ten kus práce odvede někdo za nás! Organizujte se, zakládejte odborové organizace na svých pracovištích a především klaďte RADIKÁLNÍ požadavky! Kapitalisti nás potřebují a když budeme držet pohromadě, budou muset naše požadavky akceptovat!

Článek byl převzat z Profilu Mgr. Petra Prokšanová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách