První pirátské vlajky na radnicích

15.10.2014 6:32

V pátek 10. a v sobotu 11. října proběhly po celé republice volby do obecních zastupitelstev, v některých obvodech současně s doplňující volbou do senátu. Česká Pirátská strana zaznamenala v komunálních volbách na mnoha místech překvapivě dobré výsledky, mezi něž se řadí „dominantní vítězství“ v Mariánských Lázních, či získání mandátů v pražském a brněnském zastupitelstvu.

První pirátské vlajky na radnicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Celkem Piráti získali 21 zastupitelů přímo na samostatných kandidátních listinách a další desítky v různých koalicích, čímž potvrdili posilující trend, který je patrný již od loňských předčasných parlamentních voleb.

„Neočekávaným úspěchem je vítězství v Mariánských Lázních, kde se Piráti stali vítězi voleb (21%), disponují pěti zastupiteli a mají tak šanci vybudovat vzorovou pirátskou radnici,“ říká lídr místního sdružení Knotek.

Piráti výrazně uspěli také v Praze (5,3%) se čtyřmi zvolenými kandidáty a v Brně, kde byli do zastupitelstva zvoleni dva členové krajského předsednictva Pirátů na kandidátce volebního uskupení Žít Brno s podporou Pirátů. Další zastupitele strana získala v Písku, Sadské, Trutnově, Majetíně, Valči a dalších městech, městysech, obcích a městských obvodech.

„Děkujeme všem příznivcům a voličům. Vybojovali jsme další bitvu a půjdeme i do těch příštích. Skvělé výsledky jsou silnou motivací, i když sebou nesou také velkou zodpovědnost. Budeme pokračovat v Pirátské politice, která vychází z potřeb občanů nespokojených se současným stavem politiky. Věříme, že v komunální politice prosadíme nové myšlenky a moderní trendy, které přiblíží politické rozhodovaní běžným lidem“ pronesl předseda českých Pirátů Lukáš Černohorský.

Česká pirátská strana vznikla v roce 2009 jako součást celosvětového hnutí, které se vymezilo proti rozpínavosti nadnárodních korporací omezujících občanské svobody a usilujících o kontrolu Internetu. Prosazuje transparentní politiku a přímé zapojení občanů do politického rozhodování stejně jako zrušení kopírovacího monopolu a softwarových patentů. V Evropských volbách Pirátům těsně unikl mandát, v komunálních se již dostavil úspěch.

Hlavními prosazovanými body pirátského programu v komunální politice České Pirátské Strany jsou transparentní a otevřená radnice, využití svobodného softwaru, registr lobbistických kontaktů a celkově přiblížení rozhodování občanům. Piráti dodrží své předvolební sliby a budou pracovat pro lidi.

„Nepůjdeme do žádné koalice, svoje předvolební sliby plníme i po volebním úspěchu. Piráti nebudou sedět v radě Prahy, náš cíl je naopak radu kontrolovat a působit jako konstruktivní opozice.“ uvedl v návaznosti na plnění předvolebních slibů čerstvě zvolený zastupitel hlavního města Prahy Jakub Michálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: piratskenoviny.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

18:14 Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hledání nového ministra pro vědu a výzkum.