Račok: Nenechte padnout a umřít Šluknovský výběžek

14.06.2019 19:06

Každý přeci ví, že sociální politika, opírající se o poznání sociálních věd a jejího poznání ví, že k udržení daného regionu a jeho infrastruktury a života schopnosti patří mezi základní pilíře dostupnost zdravotní péče.

Račok: Nenechte padnout a umřít Šluknovský výběžek
Foto: redakce
Popisek: Ladislav Račok

A to jak v ambulantních složkách, tak především v lůžkovém zařízení zabezpečující základní odborné složky, na které v rámci rozvoje daného regionu navazuje dostupnost středoškolského vzdělání.

Jak zní, název mého článku: “Nenechte padnout a umřít Šluknovský výběžek“.

Je situace ve Šluknovském výběžku, který mám spadovou oblast okolo 55 000 obyvatel, slovy řečeno padesát pět tisíc obyvatel a v nastupujících měsících od poloviny června do září stoupne počet obyvatel přibližně na sto tisíc obyvatel, je velmi složitá a především celostátně nebezpečná.

Ale vezmeme to po pořádku, všechno má svůj začátek a vývoj.

Začátek a vývoj vypustím zcela záměrně, ne proto, že bych nevěděl, nerozuměl jsem dané problematice anebo že bych nevěděl příčinné faktory, proč je dnes, Lužická nemocnice v Rumburku v ohrožení své působnosti a hrozí jí uzavření.

Hrozí, že spádová oblast padesát pět tisíc obyvatel bude bez zajištění zdravotní péče v lůžkovém zařízení zabezpečující základní obory, pro životaschopnost Šluknovského výběžku. Na toto si musí odpovědět Ústecký kraj a stát jako garant a ochránce Ústavy České republiky, provést nejenom potřebné audity a jejich vyhodnocení, ale učinit taková opatření, aby tento stav již nikdy v budoucnosti nenastal.

Lužická nemocnice a.s., Rumburk však naplňuje z hlediska sociálního rozvoje Šluknovského výběžku i další důležité celospolečenské role, zejména v oblasti infrastruktury Šluknovského výběžku a jeho rozvoje. Je to zajištění dostupnosti středoškolského vzdělání, které je velmi důležité nejenom pro zajištění, obnovu a udržení nelékařských profesí, ale i pro velmi hustou síť sociálních zařízení a domovů důchodců. Je to i udržení věkových kategorií občanů, a tím i udržení a zabránění jeho postupného vymírání. Tím se zachová společenská rovnováha, a mladí lidé zůstanou, zachová se porodnost, obnova obyvatel a tím spojené činnosti v oblasti sociální rozvoje potřeb pro obyvatele.

Význam tedy zachování Lužické nemocnice a.s., Rumburk je tedy v tomto směru pro Ústecký kraj a stát strategickou úlohou číslo jedna, a jakékoliv odkládání přímého zásahu Ústeckého kraje a státu k převzetí do přímého řízení Lužické nemocnice a.s., Rumburk je ohrožením a odepsáním celého Šluknovského výběžku, a to jak z hlediska dostupnosti zdravotní péče, bezpečnosti, kdy do přetížených zdravotnických zařízeních nemocnice Děčín, Ústí nad Labem daného kraje je to ze spodní části Šluknovského výběžku do Děčínské nemocnice bezmála 73 km, a do Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem je to 103 km. Do nejbližší nemocnice v Libereckém kraji České lípě je to 63 km. To nezohledňuji hornatý terén v podzimních a zimních měsících.

Ale je nutné říci, a po pravdě přiznat, že jednání s krajskými orgány trvající již bezmála dva roky, byla ze strany majitele, kterým je město Rumburk mnohdy vedena nelogicky a koncepčně špatně.

Proto věřím v tomto směru ve velkorysost a nadhled nejenom krajských zastupitelů, radních, náměstků hejtmana a nakonec pana hejtmana samotného, že to co bylo, bylo uděláno špatně v komunikaci a v jednotlivých postojích odpovědných činovníků města Rumburk zahodí.

Že si každý uvědomí strategickou nutnost zachování Lužické nemocnice a.s., Rumburk, a že další odkládání, odsouvání převzetí nemocnice do přímé správy a řízení kraje je smrtícím účinkem jak pro samotnou nemocnici, tak celý Šluknovský výběžek.

Proč?

Protože samotní zaměstnanci v Lužické nemocnici a.s., Rumburk již ztrácejí víru a sílu. Nemocnice je jako živý organismus, napojený na velmi biologicky nezaměnitelný organismus, a to vysoce specializovanou a odbornou lidskou činnost jak ze strany lékařů, středoškolského personálu, ošetřovatelského personálu, tak i ze strany těch základních činnosti jako jsou pomocnice a další personál, aby věděl jak se pohybovat, jak zajišťovat svoje dané úkoly a činnosti. A to vše, než se skloubí, než je zapracujete, vychováte je náročný proces. Proto nemocnici je nutné chápat jako živý organismu, který je zcela odlišný od průmyslové linky. Kterou můžete kdykoliv vypnout a podle potřeby zase zapnout.

Proto je nutné okamžitě a bezprostředně vyslat vzkaz zaměstnancům Lužické nemocnice a.s., Rumburk, aby zachovali věrnost a vydrželi, neodcházeli a nehledali si jiné pracovní uplatnění, a že Ústecký kraj a stát jako garant dle Ústavy České republiky zajisti dostupnost zdravotní péče v základních odborných oborech rychlým, nezbytným a co v nejkratším možném termínu již bez dalších odkladů převzetí Lužické nemocnice a.s., Rumburk do přímého řízení.

Další nebezpečnými vývojovými faktory jsou další.

Z hlediska budoucnosti při uzavření nemocnice v Rumburku nechci ani domyslet. Mnohé jsem již naznačil, postupné odcházení mladých lidí do těch regionů, který jim zajistí potřebné sociální funkce z hlediska infrastruktury: dostupnost vzdělání základního, středoškolského, vyššího a vysokého, společenské uplatnění, dostupnost zdravotní péče pro děti, dospělé jak v ambulantních složkách, tak lůžkových zařízeních zajišťující základní odborné obory.   

Ztráta obnovy obyvatel, a tím postupného vymírání. Vznik sociálně nepřizpůsobivých lokalit, nárůst kriminality, distribuce drog a jejich užívání, vznik mafiánských klanů.

Nakonec věřím, že toto vše mnou uvedené, zůstane jenom na papíře, že k tomu nedojde, a že Šluknovský výběžek nepadne a neumře.

Děkuji čtenářům za trpělivost a podporu.

Bc. Ladislav Račok

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Stará čistírna v Bubenči hledá gastro provozovatele

6:23 Zábranský (Piráti): Stará čistírna v Bubenči hledá gastro provozovatele

Národní kulturní památka, která láká svou historickou krásou, dochovanou technikou a unikátním podze…