Radní Štefek (KSČM) sledoval rozebírání stodoly v rámci dostavby skanzenu za evropské dotace

24.07.2015 5:33

Tento týden navštívil radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek společně s ředitelem Regionálního muzea v Kolíně Vladimírem Rišlinkem tvrz Hradenín a skanzen v Kouřimi.

Radní Štefek (KSČM) sledoval rozebírání stodoly v rámci dostavby skanzenu za evropské dotace
Foto: KSČM
Popisek: Zdeněk Štefek, KSČM

V úterý 21. července navštívil radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek společně s ředitelem Regionálního muzea v Kolíně Vladimírem Rišlinkem tvrz Hradenín a skanzen v Kouřimi.

„Tvrz Hradenín koupil Středočeský kraj od soukromého majitele v roce 2012, nyní zde po několika kolech soutěže probíhá stabilizace a zastřešení hlavní věže. Diskutovali jsme též o dalších krocích při opravách tvrze a využití celého areálu,“ sdělil radní Štefek.

Rekonstrukce věže jako součást první etapy odstranění havarijního stavu tvrze firmou Fortnastav s.r.o. probíhá od února.  Gotická tvrz pochází z konce 14. století a je jednou z nejcennějších památek svého druhu na území České republiky. Kraj schválil na její opravu zatím 3 miliony Kč.

Tvrz ze 14. století představuje ukázku honosného venkovského sídla drobné šlechty a členů bohatých měšťanských rodů z období vrcholného a pozdního středověku. Dochován je vyzděný příkop, obdélná věž se zbytky kamenických článků, část hradeb s polygonální baštou a renesanční most.

Mimo věže je poškozen i renesanční most, kde dochází k degradaci zdiva – počítá se s následnou opravou a podepřením mostu a doplněním vypadaných prvků. V polygonální baště zase hrozí zřícení kleneb, také na ní bude po opravě klenby umístěna střecha. 

Tvrz je zatím veřejnosti nepřístupná, alespoň částečné zpřístupnění areálu pro veřejnosti je možné očekávat po stabilizaci tvrze.

V nedaleké Kouřimi se radní Štefek zúčastnil i kontrolního dne I. etapy dostavby místního skanzenu.

„Prošli jsme celý areál, jsou vidět už základy nových objektů, kolíkuje se nový plot, řeší se rozvody i prvky požární ochrany. Nejvíce je vidět rozebírání stodoly ze Želejova, která bude v rámci projektu přemístěna,“ konstatoval radní Štefek.

První etapa dostavby skanzenu, kterou s využitím evropských fondů realizuje firma BFK – GEMA art group, zahrnuje doplnění areálu o Šperkovnu ze Strašic, chalupu z Masojed včetně stodoly, výměnek z Krchleb, statek z Týřovic a špýchar z Kornatic. Realizovány budou i menší prvky, jako socha Sv. Jana Nepomuckého u mlýna z Tismic, Mariánský sloup z Konárovic, socha sv. Donaty a další doprovodné investice do vodovodu, kanalizace, vegetačních a krajinářských úprav, komunikací, zpevněných ploch, oplocení, strojovny a slaboproudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

13:04 Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.