Radostová (Úsvit): Pravdivá slova nebývají příjemná

13.05.2014 12:44

Ráda bych se v dnešní glose zamyslela nad, v poslední době hodně diskutovanou, otázkou romské menšiny v ČR a v EU.

Radostová (Úsvit): Pravdivá slova nebývají příjemná
Foto: archiv, tan
Popisek: JUDr. Mgr. Kateřina Radostová

Začnu trochou historie. Až do roku 1996 nepovažovala EU Romy za překážku regionální stability v Evropě. V roce 1997 se ale situace změnila, a začal prudce stoupat tlak, ohledně tohoto problému, ze strany EU a Rady Evropy na ČR, přímo úměrně s migračním pohybem českých Romů směrem na západ. I po vstupu ČR se ozývala kritika ze strany EU, že v ČR nejsou dostatečně hájena práva menšin (Romů). Komisař Rady Evropy (RE) pro lidská práva Nils Muižnieks loni vyzval Prahu k většímu úsilí o zlepšení postavení Romů.

Jak ale řeší otázku Romů některé evropské země? Rumunští a bulharští Romové byli v loňském roce vyhošťováni z Francie, jejich tábory byly likvidovány buldozery. Francouzský ministr vnitra veřejně odůvodňoval postup vlády tak, že životní styl Romů je v rozporu s francouzským způsobem života. Der Spiegel napsal, že v německé společnosti panuje názor, že „Snědí Romové zpívají a kradou, své děti neobouvají a rádi žijí ve špíně." Vedle častých urážek musí Romové vydržet i fyzické útoky. Podle politologa Markuse Enda je protiromský rasismus v Německu "na denním pořádku". V Itálii se vláda pokouší Romy nastěhovat do komplexů postavených z bytových kontejnerů. Příkladem je Salone u okružní římské dálnice. "Je to bohem zapomenuté místo, vede k němu jen úzká cesta," a do centra metropole to trvá tři až čtyři hodiny. Loni v létě místopředseda městské rady severoitalského Janova prohlásil, že medúzy jsou jako Romové. "Neužitečné a vždy otravné," řekl.

Ano, dokud neměly velké země EU s Romy problémy, tak kritizovaly ČR za to, jakým způsobem se k této otázce staví. Teprve až samy zažily a zažívají, co skutečně znamená romský problém, jejich přístup se rapidně mění. Budeme je tedy za jejich současný, mnohdy pragmatický přístup, nazývat xenofoby a rasisty? Nemyslím. Spíše bychom se měli podívat ohledně romské otázky pravdě do očí a přestat si lhát sami sobě.

Pravdivá slova nebývají příjemná. Příjemná slova nebývají pravdivá.“  Lao-c'

Každý národ má takové politiky, jaké si zvolí…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sehnalová (SOCDEM): Dosud není území celé ČR leteckou záchrankou pokryto rovnoměrně

13:02 Sehnalová (SOCDEM): Dosud není území celé ČR leteckou záchrankou pokryto rovnoměrně

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k letecké záchrance.