Rakušan (Změna pro Kolín): Proč chce kraj přebírat cizí dluhy a riskovat veřejné peníze?

11.05.2015 18:33

Vedení Středočeského kraje se i přes odpor opozice a finančního výboru snaží prosadit přistoupení k dluhu obce Doubravčice

Rakušan (Změna pro Kolín): Proč chce kraj přebírat cizí dluhy a riskovat veřejné peníze?
Foto: archiv VR
Popisek: Starosta Kolína Mgr.Vít Rakušan (Změna pro Kolín)

Vedení Středočeského kraje se již potřetí pokouší prosadit přistoupení k dluhu ve výši 39 milionů Korun, který má obec Doubravčice vůči firmě Zepris. Klub TOP09 a STAN s přistoupením k dluhu nesouhlasí.

Středočeský kraj patří k nejzadluženějším krajům v republice. Nemá dostatek financí na plnění svých zákonných povinností v oblasti silniční dopravy, péče o střední školy, sociální zařízení či domovy pro seniory. Přesto se snaží pomoci soukromé firmě s pohledávkou ve výši 39 milionů Korun.
Podle materiálů předkládaných krajskému zastupitelstvu dluží obec Doubravčice firmě Zepris 39 milionů korun a je schopna tento závazek splatit během patnácti let. Firma Zepris však chce peníze hned. Aby se k nim dostala, potřebuje tuto pohledávku prodat. Banka Sberbank je ochotna pohledávku odkoupit za plnou cenu pouze tehdy, pokud kraj přistoupí k dluhu. Tedy stane se přímo dlužníkem, a to společně a nerozdílně s obcí Doubravčice. Zepris je připraven kraji vydat jakousi omezenou záruku pro případ, že by kraj musel v budoucnosti něco platit.

"Situací, kdy dlužník není schopen dostát svým závazkům, jsou v celém Středočeském kraji stovky. Proč zrovna v případě firmy Zepris a obce Doubravčice má Středočeský kraj zasahovat? Proč zrovna v tomto případě se nemá chovat s péčí řádného hospodáře? Proč má právě v tomto případě přebírat cizí dluhy a riskovat veřejné peníze,“  ptá se opoziční zastupitel a starosta Kolína Vít Rakušan (STAN). 

"Pokud existuje politická vůle ČSSD a KSČM použít veřejné prostředky k řešení případů, kdy obce dluží soukromým firmám, pak ze všech možných technických řešení si kraj vybral to nejméně vhodné. Zvolená forma přistoupení k dluhu neminimalizuje riziko, že kraj bude muset v budoucnosti finančně plnit. Naopak,  zvolená forma toto riziko  maximalizuje. De facto kraj pojistí  firmě Zepris nebonitní pohledávku, aniž by za to firma Zepris cokoli zaplatila. Obchodně to nedává smysl. A už vůbec to nedává smysl, když se do takových obchodů pouští veřejnoprávní korporace," sdělil předseda klubu TOP09 a STAN Věslav Michalik (STAN).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!