Ransdorf (KSČM): Z politiky odešla umělecká duše

14.08.2013 19:36

Včera jsem dostal od vedení naší politické skupiny GUE/NGL zprávu, že zemřel Lothar Bisky, bývalý předseda PDS, spolupředseda Die Linke a bývalý předseda naší skupiny. Měli jsme přátelský vztah a protože jsem byl vždy v německém prostředí a německé kultuře doma, mívali jsme dlouhé a zajímavé debaty o německé politice a kultuře.

Ransdorf (KSČM): Z politiky odešla umělecká duše
Foto: kscm.cz
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

Lothar byl vážený člověk nejen pro německé politiky od Merkelové až po představitele sociální demokracie, ale i muž s obrovským kulturním přehledem a zázemím. Stýkal se běžně s Kurtem Masurem ze slavného Gewandhauorchesteru v Lipsku, přátelil se s výtvarníky (jeho syn je žák Georga Baselitze a jeho obrazy, vypracované ve stylu s jakousi dvojí ironickou distancí k oficiální umělecké řeči do roku 1989 patří v Německu k nejprodávanějším) a vychoval mnoho filmových umělců za dob, kdy působil na Filmové akademii v Postupimi. Jeho nejmilejší žák, Andreas Dresen, pokračuje v tradici kritické a angažované kinematografie.

Se zájmem jsem poslouchal jeho vyprávění o Alexanderu Klugem, který mne zaujal svou trilogií DVD Marxův Kapitál a čtyřdílným pokračováním o současné krizi Plody důvěry. Kluge je i významný romanopisec a filmových snímků má zatím za sebou 51. Lothar plánoval, že ho na základě přátelství pozve k diskusi na naši frakci. Tento záměr, bohužel, už nebude uskutečněn. Škoda. Lothar dokázal vykládat zajímavě i svém dětství a mládí, které strávil stejně jako Günther Grass, se kterým si tak rozuměl, v Gdaňsku. V té době žili v tom městě Němci, Poláci i Kašubové (Donald Tusk, polský politik z tohoto města je Kašub a tak Lothar žertem mluvil o podvratné kašubské menšině: totiž o sobě, Grossovi a Tuskovi). Jeho nonkonformismus a neortodoxní názory na kulturu a na německou tradici byly známé. Když jsem o potkal a oslovil ho „junger Bursch“, vždy se smál. Jeho smích byl otevřený a upřímný. Bude nám všem chybět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Pan premiér udělal to nejhorší, co mohl, opět rozdělil společnost

17:17 Havlíček (ANO): Pan premiér udělal to nejhorší, co mohl, opět rozdělil společnost

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k rozdělování společnosti