Řehák (PRO! Kraj): Pro mne je populistická vaše politika, pro vás zase ta naše, ale...

29.07.2015 12:39

Předseda klubu zastupitelů reaguje na radního Ústeckého kraje Komínka (KSČM) a jeho článek v Krajských listech, týká se obnovení železniční trati 097, o což usiluje hnutí PRO! Kraj:

Řehák (PRO! Kraj): Pro mne je populistická vaše politika, pro vás zase ta naše, ale...
Foto: PRO! Kraj
Popisek: logo hnutí PRO! Kraj

Dobrý den pane radní Komínku, 

reaguji na váš článek ohledně železniční dopravy v červencových (2015) Krajských listech. Nepsané pravidlo, že se nebudou politické subjekty napadat v krajském periodiku, bohužel padlo v posledním čísle Krajských listů. Asi víte, proč to dosud nikdo neudělal – jistě i proto, že není možné se okamžitě bránit proti případným (byť z vašeho pohledu nespravedlivým a neodborným) nařčením – a také proto, že by se případnými nekonečnými reakcemi na politické útoky zahltil tento plátek tak, že by se stal pro občany úplně bezcenným. Možná by se to dalo akceptovat v rubrice "Názory", ale v redakčním článku je to podle mého mínění (a podle demokratických žurnalistických standardů) nevhodné. 

Dlouho jsem byl přesvědčen o tom, že se Krajské listy nemají vydávat, ale část přátel mne přesvědčila, že pro starší nefacebookovou a neelektronickou generaci je to jediný informační zdroj o dění v kraji. Dobrá tedy, ať tedy tyto noviny existují a draze se platí. I když se četnost fotek současného pana hejtmana skoro přiblížila četnosti fotek bývalé paní hejtmanky (Paní Vaňhová vyhrála v dobách své největší slávy 11:8 nad panem Bubeníčkem v tomto čísle), přesto jsem viděl určité zlepšení. Mrzí mne to, ale i přes všechny rozdílnosti v našich názorech si myslím, že naše diskuse byla i přes nepřekonatelné ideologické rozdíly dosud korektní – ale tohle se prostě nemělo stát. 

V reakci na tento konkrétní článek připomínám, pane Komínku, že jste důvodovou zprávu k našemu bodu ohledně železnice 097 dostal podstatně dřív, než většina členů Hnutí Pro Kraj! a o více než měsíc dřív, než se konalo zastupitelstvo. Smyslem toho, že jsem vám poslal naši dvouměsíční práci dřív, než svým kolegům bylo, abychom společně (opozice i koalice) pracovali nad nejprůchodnější variantou další existence inkriminované trati 097, a aby všichni zastupitelé deklarovali vcelku jednotný názor kraje, že trváme na obnovení této trati - a to vůči jinému subjektu - tedy státu, ŘSD, SŽDC… Nechal jsem vám prostor i na to, abyste to navrhli vy, jako koalice, a my, jako opozice, bychom to bez mrknutí oka podpořili. Myslím, že to bylo velkorysé a nestandardní. Tedy žádný předvolební boj. Ačkoli tomu nerozumím, respektuji i to, že jste více než měsíc na mou zprávu nezareagoval. Žádnou politickou odvetu samozřejmě neplánuju, ale osobně je to pro mne zklamání - nezlobte se, ale vaše reakce na zastupitelstvu byla spíš ješitná, než politická. („Nikdo nám nebude říkat to, co víme, že máme dělat a co už stejně děláme.“) Ale to jen na vysvětlení, to podstatné píšu v následujícím odstavci… 

Pane Komínku, (pane Bubeníčku, pane Rytíři), 
cenzura určitě není vhodné slovo. Ale pokud chcete v jiné rubrice než v "názorech" zmiňovat politické oponenty, přimlouvám se za to, aby tito měli před vytištěním možnost se k řečenému vyjádřit. Všechna politická rozhodnutí nechávám samozřejmě na Radě ÚK a na zastupitelstvu. Respektuju výsledky voleb, uznávám, že legitimně vládne koalice. Ale krajské noviny nemohou být ani z etického, ani z právního hlediska hlásnou troubou koalice - připomínám nový tiskový zákon z roku 2011. Doba se opravdu změnila. Prosím vás v tomto ohledu o respekt. Pro mne je populistická vaše politika, pro vás zase ta naše. Jsem přesvědčen, že mám pravdu – ale to vy asi také. Ale silně se přimlouvám za to, aby se v krajských novinách neútočilo (byť jen ve zmínce či okrajově) na jiný politický subjekt. Otevření této Pandořiny skříňky by znamenalo zklamání občanů, ne politiků. Budu vděčný za vaši reakci. 

Jiří Řehák, předseda klubu zastupitelů Hnutí PRO! Kraj  

(Na vědomí hejtmanovi a šéfredaktorovi krajských novin Oldřichovi Bubeníčkovi a Zdeňkovi Rytířovi.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…